Werkzaamheden om kruispunt Kanaaldijk / De Geul veiliger te maken

Door: Ab Jenema

Foto: Ron Pichel

IJMOND - Vanaf 29 november gaat de gemeente Velsen aan de slag met verbeteringen aan het kruispunt Kanaaldijk / De Geul in IJmuiden. Het staat nu bekend als een gevaarlijk kruispunt waar aanrijdingen plaatsvinden. Ook de oversteek voor fietsers wordt als gevaarlijk ervaren. Verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Een volledige herinrichting van de Kanaaldijk kan niet van vandaag op morgen worden gerealiseerd. Wel kunnen we de situatie op korte termijn veiliger maken door enkele maatregelen te treffen.

Wat gaat er gebeuren?

·         De voorsorteerstrook (vak voor linksaf) aan De Geulzijde van het kruispunt af te zetten met een soort stoeprand (schuine trottoirbanden). Hiermee wordt een brede middenberm gemaakt voor de overstekende fietsers;

·         De belijning voor autoverkeer op het kruispunt aan te passen aan de nieuwe situatie;

·         Een verkeersdrempel met duidelijke belijning aan te brengen vlak voor het kruispunt op De Geul. En een drempel op de oostelijke tak van de Kanaaldijk vlak voor het kruispunt;

·         De overgang van 70 naar 50 km/uur, belijning te geven in de vorm van steeds breder wordende dwarsstrepen op het wegdek.

·         De goot langs de Kanaaldijk op te vullen. Dit vermindert het risico op gevaarlijke situaties als een voertuig van de weg raakt;

De werkzaamheden starten op maandag 29 november 2021 en duren tot 8 december. Bij koude weersomstandigheden kan de planning opschuiven. Wij vragen om begrip voor deze werkzaamheden, die helpen de verkeerssituatie op korte termijn veiliger te maken.

Omleidingen
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is de rijbaan van de Kanaaldijk en De Geul alleen beschikbaar voor het autoverkeer vanaf het Pontplein richting het industriegebied, de sluizen en havens. Het uitgaande verkeer vanaf het industriegebied, de sluizen en havens wordt omgeleid via de Dokweg, Raafstraat, Pleiadenplantsoen, Planetenweg, Zeewijkplein, Heerenduinweg en Minister van Houtenlaan. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

Het tankstation en de bedrijven aan de Dokweg blijven tijdens de afsluiting bereikbaar vanaf de rotonde Halkade-Dokweg.

Volledige herinrichting uiterlijk 2023
In 2022 starten de voorbereidingen voor de volledige herinrichting van de Kanaaldijk inclusief de kruising met de Geul. De gemeente gaat het ontwerp daarvoor maken in samenspraak met de omgeving, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden. De gemeente heeft een voorkeur voor een rotonde op de kruising die goed te passeren is voor vrachtverkeer. De doorstroming voor het verkeer van en naar de haven zal niet in gevaar komen omdat de gemeente ook werkt aan de vernieuwing van het Pontplein. Door daar het langzaam verkeer en autoverkeer te scheiden en nieuwe verkeerslichten toe te passen, zal de doorstroming op de route naar het Havengebied IJmuiden verbeteren.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing