Wethouder Dorenbos en leerlingen KennemerCollege Planten nieuwe boom

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK – Op maandagochtend 15 januari om 09.15 uur planten
wethouder Jaqueline Dorenbos en leerlingen van het Kennemer
College de nieuwe boom, een driekleurige beuk, op de hoek van de Bullerlaan/Alkmaarseweg.

Beverwijkers konden afgelopen zomer via een Facebook-enquête stemmen op een waardige vervanger van de kastanjeboom, die tot voor kort op de hoek Büllerlaan/Alkmaarsweg stond.
Bewoners hadden keuze uit een koningslinde, moseik, wilgbladige eik of driekleurige beuk.
De driekleurige beuk kreeg 57% van de stemmen. Op termijn groeit de beuk zo uit, dat de plek weer net zo beeldbepalend wordt als toen de kastanjeboom er nog stond.

Geschiedenis kastanjeboom
De kastanjeboom die voorheen op de hoek van de Büllerlaan/Alkmaarseweg stond is in september gekapt, omdat hij dood was. De boom is 110 jaar oud geworden. Voor sommige inwoners heeft de boom veel herinneringen. Vorig jaar is er een gedicht over de kastanjeboom geschreven, waardoor hij nog een extra emotionele betekenis heeft gekregen. Het gedicht ging over de herdenking van alle Joden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit Beverwijk en Wijk aan Zee. De kastanje heeft in dit gedicht ‘gezien’ dat Rebecca Vischschraper, een Joodse vrouw, in haar haast om haar kind in het ziekenhuis te bezoeken vergat haar jas met Jodenster aan te doen. Zij werd in de Breestraat opgepakt, weggevoerd en is nooit meer teruggekomen.

Het was niet mogelijk om de kastanjeboom te vervangen door een nieuwe kastanjeboom in verband met kastanjebloedingsziekte in de grond.

Een nieuwe kastanjeboom raakt op die plek direct besmet.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing