Erol: "Klaar voor overname van jeugdzorg"

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Alle vormen van jeugdzorg moeten vanaf 2015 door de gemeenten worden geregisseerd. Bovendien moet er stapsgewijs ook worden bezuinigd op het beschikbare budget, tot een korting van 15% vanaf 2017. Een omvangrijke operatie, die in Beverwijk 1.549 jongeren betreft. ,,We zijn er klaar voor die verantwoordelijk op ons te nemen en we willen dat ook heel graag'', zegt wethouder Haydar Erol.

Nu al moet de gemeente contracten sluiten met zorgaanbieders, terwijl in mei pas duidelijk wordt hoeveel geld men precies te besteden heeft voor de periode vanaf 2015. Het is tekenend voor de complexiteit van de omvangrijke operatie. In december werd door het Rijk een indicatie van het budget voor Beverwijk gegeven: ruim 6,2 miljoen euro. Tenminste 95% van dat bedrag zal daadwerkelijk toegekend worden voor de uitvoering van de jeugdzorg, die Beverwijk in IJmondiaal verband oppakt. De gehele transitie van de jeugdzorg is in vijf ontwikkellijnen beschreven. De eerste stap is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te laten functioneren als centraal voorportaal voor alle vragen op het gebied van jeugdzorg. Daarmee vervalt tevens het huidige systeem van indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg.

Op dit moment is de jeugdzorg nogal versnipperd. Er zijn voorzieningen vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en vanuit de Zorverzekeringswet (ZVW), maar ook vanuit het Rijk en de provincies wordt jeugdhulp aangeboden. Straks wordt de totale regie vanuit de gemeenten verzorgd, hetgeen volgens wethouder Erol de nodige voordelen biedt. ,,We kunnen problemen straks sneller signaleren, waardoor er hopelijk ook minder zware jeugdzorg nodig is.'' Die zware jeugdzorg kan bestaat uit vrijwillige of verplichte opname, maar dergelijke hulp is kostbaar. Ter indicatie, in de hele IJmond zijn van de ruim 6.000 cliƫnten in de jeugdzorg er slechts 26 permanent opgenomen, maar hiermee is op jaarbasis ruwweg een vijfde deel van het totale budget gemoeid. Door sneller de juiste hulp te bieden hoopt men dit bedrag terug te dringen.

Bewust hebben de IJmondgemeenten ervoor gekozen om het roer niet rigoreus om te gooien. ,,In 2015 zal de huidige hulpverlening worden gecontinueerd''. De wethouder spreekt van een 'zachte landing' in de overgangsfase. Pas vanaf 2017 zullen op basis van het inmiddels opgestelde beleidsplan daadwerkelijk wijzigingen worden doorgevoerd. Door een integrale aanpak, waarbij bijvoorbeeld ook de nieuwe buurtsportcoaches een rol zullen spelen, hoopt men te bereiken dat in de toekomst minder jongeren een beroep hoeven te doen op professionele hulp. Dat is ook nodig, want al in 2015 moet er 4% op het budget worden ingeleverd. In 2016 moet een besparing van 10% worden bereikt, vanaf 2017 ligt het beschikbare budget 15% lager. Toch streeft Erol ernaar om het jeugdbeleid in Beverwijk minimaal op hetzelfde niveau te houden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing