Wettelijk Gezien

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Radio Beverwijk is gestart met een gloednieuw programma over erfrecht en andere notariële zaken. Het initiatief voor dit programma komt van Ellen Joad Padt en mr. Neill Buijze, beide gespecialiseerd in deze materie en als vrijwilliger aan Radio Beverwijk verbonden. Na een experimentele periode, waarin het concept als los onderdeel in een ander programma werd verwerkt, staat 'Wettelijk Gezien' sinds deze maand op eigen benen.

Elke vrijdagavond om 19:00 uur wordt gedetailleerde informatie over erfrecht op een begrijpelijke manier aan de luisteraars overgebracht. Gedurende zijn werk als kandidaat-notaris ontdekte mr. Neill Buijze al snel dat veel medewerkers van notariskantoren de taal van het gewone volk niet meer voldoende lijken te beheersen. Het gevolg is dat veel mensen na een bezoek aan een notaris vaak met meer vragen zitten dan ze hadden voordat ze erheen gingen. Tegenwoordig werkt mr. Neill Buijze als estate planner en fiscaal specialist samen met erfrechtspecialist Ellen Joan Padt. Zij werkte zo’n acht jaar geleden ook al mee aan verschillende programma’s bij Radio Beverwijk en maakte in 2020 haar rentree. Al snel ontstond het plan om haar kennis en kunde op het gebied van erfrecht in te zetten voor een nieuw radioconcept.

Complexe materie
Welke rol speelt de executeur bij de afwikkeling van een nalatenschap? Waar moeten de erfgenamen aan denken en welke verantwoordelijkheden hebben ze zelf tijdens dit proces? Is het verstandig om een schenking op papier te doen? Wat zijn de voordelen en nadelen daarvan? Hoe kun je voorkomen dat je opgebouwde vermogen verdwijnt door de (hoge)eigen bijdrage in de Wet Langdurige Zorg? Kun je kinderen of schoonkinderen onterven? Over al dit soort zaken blijken veel mensen vragen te hebben. De materie is complex en de vele juridische termen maken het er niet gemakkelijker op. Wie zit met vragen op dit gebied, kan voortaan bij Radio Beverwijk terecht. Gewoon een e-mail sturen naar [email protected] en daarin de vraag stellen. Voeg een telefoonnummer toe, zodat men contact kan opnemen voor een eventuele toelichting. Wie dat wil, mag de vraag live in de uitzending stellen, maar dit is zeker niet verplicht. Men kan ook in de e-mail aangeven of de naam van de vraagsteller wel of niet genoemd mag worden tijdens het programma. Zo kan desgewenst ook anoniem een vraag worden gesteld.

Ontvangst
De programma’s van Radio Beverwijk zijn via de etherfrequentie 105.4 FM te ontvangen. In de gemeente Beverwijk is het signaal ook via 104.5 FM op het (analoge) kabelnetwerk van Ziggo te ontvangen. Ook via www.radiobeverwijk.nl zijn de programma’s te beluisteren.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing