Wie woont er in het duurzaamste huis van Nederland?

Door: Jan Pronk

NEDERLAND - De Nationale Duurzame Huizen Route gaat dit jaar weer op zoek naar het duurzaamste van Nederland. Huiseigenaren kunnen zich tot 14 januari aanmelden voor de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering geven voor hun prestaties op het gebied van verduurzaming. Deelnemers maken, naast de juryprijs, ook kans op de publiekstitel Duurzaamste Huis van Noord-Holland.

Juryvoorzitter Ad Straub, universitair hoofddocent op de Technische Universiteit in Delft, moedigt huiseigenaren aan om zich aan te melden en benadrukt het belang van het delen van goede ervaringsverhalen: “Mooie, werkende voorbeelden - met de inspirerende verhalen die daarbij horen - geven het zetje dat anderen nodig hebben om te zien wat er kan én om aan de duurzame slag te gaan.”

Juryprijs 
Alle deelnemende woningen worden onderverdeeld in zes categorieën op basis van bouwjaar en het woonoppervlakte. De jury beoordeelt de huizen vervolgens op toekomstbestendigheid, materiaalgebruik, energieverbruik, creativiteit, comfort en sociale impact. De landelijke (jury)winnaars worden bekendgemaakt tijdens het feestelijke verkiezingsevenement op 22 maart. Deze winnaars ontvangen het bronzen huis en een geldprijs ter waarde van 250 euro.

Vakjury
De vakjury bestaat, naast juryvoorzitter Ad Straub, uit: Annemarie Küppers (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Annemarie Van Doorn (Dutch Green Building Council) en Jappe Zijlstra (Milieu Centraal) en Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs).

Publieksprijs
Daarnaast kan iedereen van 14 tot en met 28 februari stemmen op zijn of haar favoriete duurzame woning uit de provincie. Per provincie wordt de woning met de meeste stemmen uitgeroepen tot het duurzaamste huis van de provincie. De twaalf publiekswinnaars ontvangen een geldprijs.

Aanmelden verkiezing  
Wie zijn of haar woning ook heeft verduurzaamd en wil meedoen met de verkiezing, kan zich aanmelden via: www.verkiezing.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden/.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing