Wim Spruit (65) erevoorzitter Stedenband Beverwijk-Wronki

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK – Beverwijk Wim Spruit (65) is benoemd tot erevoorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Hij ontving de eretitel zondag tijdens de slotavond van het bezoek van een delegatie uit Wronki aan Beverwijk. De feestelijke avond vond plaats in Paviljoen Westerhout. Wim Spruit was 37 jaar verbonden aan de banden tussen Beverwijk en Wronki in het bijzonder, Nederland en Polen in het algemeen en is in november jongstleden opgevolgd door Melanie Voorhans-Wijand. Hij ontving de bijbehorende plaquette uit haar handen, met een staande ovatie van alle genodigden. 

 

Wim Spruit was in 1980 één van de IJmonders die de schouders zette onder de hulpacties voor Polen, dat toentertijd in economisch, sociaal en politiek zwaar weer verkeerde. 

In de jaren erna vond er specifieke hulp aan Polen plaats, met name medische hulp en de adoptie van een aantal tehuizen voor gehandicapten en een kinderhuis in Wronki. Om de inmiddels ontstane vriendschapsbanden tussen inwoners van Beverwijk en omgeving en Wronki vast te houden, zag de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki het licht. Vanaf 1980 was Spruit secretaris en coördinator van alle activiteiten, in 2007 werd hij voorzitter.

De nieuwe erevoorzitter legde vorig jaar de meeste van zijn bestuurlijke taken neer, om 'plaats te maken voor een nieuwe generatie' en om het rustiger aan te kunnen doen. Na 47 jaar vrijwillig bestuurswerk, waarvan dus 37 jaar voor Polen en Wronki, is hij alleen nog secretaris van de Stichting 4 mei Beverwijk en trouwambtenaar.

Wim Spruit is meerdere keren onderscheiden, ondermeer door de gemeente Wronki met de gouden eremedaille van de stad (1991) en het ereburgerschap (2011).  

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing