Wintertijd: dieren in het duin slapen er geen uurtje minder om

Door: Ab Jenema

IJMOND - Vanaf zondag verschuift de klok en is het een uur korter licht ’s avonds. Tenminste dat geldt voor ons. Voor dieren zit dat anders, die houden zich ook morgen aan het ritme van de zon. Dat betekent dat de duinen zondag al om 17:12 sluiten, want vanaf zonsondergang tot zonsopkomst zijn de duinen het domein van de dieren. De boswachters van PWN vragen bezoekers om een bezoek aan de duinen hierop aan te passen.

Na zonsondergang is het nog een half uur ‘licht’
Op 31 oktober komt de zon om 7:36 op en gaat de zon al om 17:12 onder. Dit betekent niet dat het dan ook donker is. De schermertijd duurt nog zeker een half uur tot drie kwartier. In de maand oktober verschuift de zonsopkomst en de zonsondergang elke dag met twee minuten. Straks, op de kortste dag van het jaar, openen de duinen pas om 8:48 uur en sluiten ze al om 16:28 uur.

Veel dieren actief in de schermertijd
Juist in de schemertijd worden veel dieren actief. Denk aan vleermuizen, uilen, reeën en vossen. Ze komen uit hun schuilplaats en scharrelen een kostje bij elkaar. Vleermuizen gaan op zoek naar insecten en uilen naar muizen. Reeën zijn zeer schuwe dieren en schrikken bij het minste of geringste op. In de herfst waarin het voedsel schaarser wordt, is het belangrijk dat zij genoeg energie opdoen om de winter door te komen. Het felle licht van een fietslamp jaagt de dieren op en verstoort de rust, maar ook wandelaars, hardlopers of sporters zorgen onbedoeld voor een verstoring van deze belangrijke momenten.

Boswachter Simone de Maat: ‘De mens is verbonden met de natuur. Sterker nog, we zijn natuur. Houd daarom rekening met het ritme van de seizoenen en de dieren en pas het tijdstip van je ochtendduik, avondwandeling of sportactiviteit hierop aan.’

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing