Wronki nodigt burgemeester uit

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Burgemeester Mirek Wieczór van Wronki zal dit jaar zijn Beverwijkse collega Han van Leeuwen officieel uitnodigen. De voorzitter van de gemeenteraad van de partnerstad in Polen, Ryszard Firlet, nodigt op zijn beurt een delegatie van de gemeenteraad uit. Dit voorjaar vallen bij de burgemeester en bij de leden van de gemeenteraad de uitnodigingen uit Wronki op de deurmat. Het gaat om een werkbezoek aan de Poolse stad, waarmee sinds 1981 vriendschappelijke banden bestaan. Burgemeester Van Leeuwen heeft de uitnodiging inmiddels geaccepteerd. Of er ook iets wordt verwacht van een of meer Beverwijkse wethouders, is niet bekend. Het bestuur in Wronki kent de functie van wethouder niet meer. Na een regeringsmaatregel zijn enkele jaren geleden de provincies vergroot en zijn van kleinere gemeenten bestuurlijke regio’s gemaakt.

De banden tussen Beverwijk en Wronki blijken in de praktijk vooral een zaak van de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki (vanaf 1981) en de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki (vanaf 1989). De gemeente heeft, zoals ook de opzet was, altijd een ‘lichte inbreng’ in de stichtingsactiviteiten gehad. Door de jaren heen hebben de Beverwijkse burgemeesters de deuren van het Stadskantoor altijd wijd opengezet om gasten uit Wronki te ontvangen, het woord te voeren, een opening te verrichten, ruimte te bieden aan exposities enz. Ook de huidige burgemeester, Han van Leeuwen (D66), toont zich betrokken bij de stedenband en was ondermeer aanwezig bij de jubileumviering vorig jaar april in het Wronki Bos: dertig jaar banden tussen beide steden.

Weliswaar hebben beide gemeenten sinds 1999 een officiële samenwerkingsovereenkomst, van Beverwijkse zijde heeft die minder vruchten afgeworpen. In dat jaar besloot de gemeenteraad van Beverwijk tot de samenwerking. Het verzoek hiertoe kwam destijds van de burgemeester van Wronki, Kazimierz Michalak. Na de ondertekening van de oprichtingsakte, op 15 augustus 2000, vond op 19 maart 2004 in Beverwijk een overleg plaats tussen Beverwijkse en Poolse bestuurders. Tot de gemaakte vervolgafspraken behoorden ondermeer de ‘continuering van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Beverwijk en Wronki, ‘prioriteit geven aan jeugduitwisselingen tussen Beverwijk en Wronki’, ‘verlenen van ambtelijke steun bij het aanvragen van subsidies in Brussel’, het ‘vrijmaken van budget voor gemeentelijke stageplaatsen voor ambtelijke medewerkers uit Wronki’ en het ‘beperkt houden van de bestuurlijke contacten’. Dit laatste met name bedoeld om snoepreisjes van bestuurders te voorkomen.  Ook deed de gemeente toen de toezegging om het dorp Chojno (gemeente Wronki) deel te laten uitmaken van Cultural Villages.  In januari 2008 feliciteerde de Poolse burgemeester per brief zijn net benoemde collega Han van Leeuwen. In diezelfde brief werd de nieuwe eerste burger van Beverwijk uitgenodigd, maar daar is het niet van gekomen. Het net begonnen 2012 biedt ‘nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden’.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing