Yolande van Lalaing de laatste bewoonster van kasteel Brederode

Door: Ab Jenema

IJMOND - Kasteelvrouwe Yolande van Lalaing uit de 15de eeuw komt tot leven in een kaarslichtlezing door Carla van den Berg op 14 maart 2019 op de Ruïne van Brederode. Carla kruipt als re-enactor al 20 jaar in de huid van deze bijzondere vrouw en nodigt bezoekers uit een kijkje in haar leven te nemen.

 

Yolande van Lalaing (1422-1497) was de laatste adellijke kasteelvrouwe die op Kasteel Brederode heeft gewoond. Yolandes levensloop is niet los te zien van die van haar echtgenoot Reinoud II van Brederode,  de negende heer van Brederode en een van de belangrijkste Hoekse leiders in die tijd.
Yolande was een sterke en ontwikkelde vrouw met een kleurrijk maar ook tragisch leven, mede veroorzaakt door politieke ontwikkelingen en de strijd om de voogdij over haar kinderen na het onverwachts overlijden van haar man in 1473. Ze was de eigenaresse van het prachtige Getijdenboek, bekend als 'The Book of Hours of Yolande de Lalaing'. Het getijdenboek staat vol met Brederode-heraldiek en emblemen (zwijnskoppen en brandende takken), waaraan ook aandacht wordt geschonken tijdens deze kaarslichtlezing.
Ruine van Brederode, Velserenderlaan 2, 2082LA, Santpoort-Zuid.
Aanvang 19.30, inloop vanaf 19.00 uur.  Duur ca 2 uur inclusief pauze.

Kosten € 7,50 Zeker zijn van een plek? Reserveer dan nu via Hoenu.nl regio Haarlem. Voor meer informatie kijk op onze website: www.ruinevanbrederode.nl

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing