Ytje gaat ermee aan de haal

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Ytje Veenstra is een zondagskind. Wat ze ziet, kan ze tekenen. Met potlood of digitale pen. Daarnaast is zij een bedreven beoefenaar van de techniek ‘papercut’. Maar misschien is ze vooral gezegend omdat ze een onstilbare honger heeft naar honderdeneen zaken en daar kunst van weet te maken. Of dat nu de bloemrijke handdoekjes zijn die ze als kind uit de kast van haar grootouders in Friesland plukte, haar liefde voor hiphop of de films van Stanley Kubrick: Ytje gaat ermee aan de haal. KEK heeft deze Haarlemse kunstenaar weten te strikken voor haar zomerexpositie. Gaat dat zien! Van 14 juni tot en met 29 augustus in de KEK-tentoonstellingsruimte in Beverwijk.

 

Ytje Veenstra (1977) is geboren en getogen in Friesland. In de jaren negentig volgt zij de hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving in Kampen (nu ArteZ in Zwolle) , later verhuist ze naar Haarlem waar haar werk nu op tal manieren opduikt. Zo doet ze mee aan Haarlemse initiatieven als de Stripdagen, had ze tentoonstellingen in het stadhuis en nu in de Vishal, en maakte ze voor het Patronaat een salontafel waarop ze portretten tekende van haar favoriete bands en artiesten. Ytje Veenstra illustreert daarnaast voor opdrachtgevers als Parool, Vrij Nederland, Esquire, Viva, de Hartstichting en geeft ze regelmatig workshops op basisscholen. Ook voor geboortekaartjes draait ze haar hand niet om. Veelzijdig en hardwerkend type dus.

Een duister plot

Die werklust uit zich ook in haar vrije werk. De genoemde handdoekjes, de magische pop uit haar jeugd van haar jongste tante, haar voorliefde voor interieurs en tupperware uit de jaren zestig, haar hang naar Amerikaanse films, naar hiphop en postpunk: het wordt allemaal aangeboord en omgetoverd in nieuwe beelden. Met nadruk op nieuw. Vintage gaat bij haar hand in hand met vooruitgang. Want voor nostalgische of zoetsappige tafereeltjes moet je niet bij Ytje Veenstra zijn. Wél voor aanstekelijke portretten, intrigerende photoshop-tekeningen, digitale tekeningen, kleurrijke patronen met ritme en voor zogenaamde ‘neo noir’- illustraties, zeg maar: tekeningen met een duister plot.

KEK nodigt alle Beverwijkers en andere belangstellenden van harte uit om haar tekenwerk te aanschouwen. Van dinsdag 14 juni tot en met maandag 29 augustus in de bovenruimte van het Kennemer Theater aan het Kerkplein. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing