Zondag 1 juli Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Ab Jenema

IJMUIDEN - Het fort bij IJmuiden is dit jaar 130 jaar geworden en heeft een zeer bewogen geschiedenis. Gebouwd tussen 1881 en 1888 met drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het gebouw het grootste fort van de “Stelling van Amsterdam”. Uitgerust met vijf zware kanonnen in de pantsergalerij aan de zeezijde en twee kanonnen in een koepel aan de landzijde was het destijds een geweldige bewaker van de sluizen van IJmuiden. Maar nog geen veertig jaar later werden de 40 ton zware mastodonten afgekeurd en in 1943 door de Duitse bezetter in stukken afgevoerd naar de smeltovens van de staalfabriek Tot 1963 werd het fort nog gebruikt en bewaakt, maar als vestingwerk opgeheven en verlaten.

In december 1996, toen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaats, werd begonnen om het verloederde fort te restaureren. Langzaam maar zeker kreeg het fort en de omgeving zijn vroegere allure weer terug. Het is nu een tijdloos ondergronds monument dat zijn geheimzinnige karakter heeft behouden.

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer 5 minuten en wordt verzorgd met de “Koningin Emma”, een zeewaardig passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur.

Na de overtocht wordt u aan de steiger op het eiland ontvangen door deskundige gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden. De rondleiding door een gids is bij de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje.

Er kan helaas niet worden gepind.
Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.
Toegangskaarten voor overtocht en rond-leiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet
www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook
aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing