Zondag 1 september 2019 Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Ab Jenema

IJmond – Op zondag 1 september is het Forteiland IJmuiden weer geopend voor bezoekers. Onder begeleiding van deskundige gidsen kunnen zij een boeiende en interessante wandeling maken in en rond dit in 1888 in gebruik genomen pantserfort.

De westelijke helft van het Forteiland is een geliefde beschermde broedplaats voor de Kleine Mantelmeeuw. In augustus is het broedseizoen afgelopen en zien we de jonge meeuwen in het naastliggende Noorderbuitenkanaal hardlopend op het water met wapperende vleugels proberen in de lucht te komen. En vliegen is noodzakelijk want over een paar dagen zullen ze met hun ouders mee moeten naar het warme Noord Afrika om de koude winter in ons land te vermijden.

Door het vertrek van de meeuwen zijn de vijf bunkers en de betonnen versperring aan het strandje van het eiland ook weer te bezoeken.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma” vanaf het sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden (ook bekend als “Kop van de haven”). De vertrektijden zijn:  10.45, 12.45 en 15.10 uur. De retourvaart is naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.15 uur.
De rondleiding door de gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de koepelzaal of op het Buitenterras genieten van een hapje  en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimten in het fort of de bunkers voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch:0255-511676. Ook aan boord van de ”Koningin Emma”  kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing