Zondag 3 juni Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Ab Jenema

Foto archief fort eiland

IJMOND - De “Stelling van Amsterdam” is een voormalige militaire verdedigingslinie die op een afstand van 10 tot 15 km van het stadscentrum van onze hoofdstad ligt. Deze linie, nog steeds vrijwel intact, aangelegd in de periode 1880 – 1940, is een gesloten ring van dijken met dammen en sluizen, 135 km lang en telt niet minder dan 42 forten.

Dit militaire stelsel, waarvan het Fort IJmuiden de bewaker is, licht grotendeels bijna onherkenbaar in de polders en maakt op het eerste gezicht niet veel indruk. Toch hadden de militaire strategen van toen veel vertrouwen in haar defensieve kracht. Die kracht ontleende de Stelling aan het water. Het hele buitengebied van de Stelling kon in twee dagen onder water worden gezet. Deze inundatie hield de aanvaller en zijn geschut op voldoende afstand. Zou hij deze hindernis willen nemen, dan werd hij in het onbeschutte buitengebied gestuit door de kanonnen die in de forten en achter de dijken stonden opgesteld.

Na verloop van tijd heeft modern oorlogstuig de “Stelling van Amsterdam” overbodig gemaakt. De militaire status is echter pas in 1963 officieel opgeheven. Gebleven is een uniek natuurgebied sinds 1996 onder bescherming van UNESCO Werelderfgoed.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms. “Koningin Emma” vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland vaart de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Na de rondleiding door deskundige gidsen kan men op eigen gelegenheid ronddwalen of in de Koepelzaal of het Buitenterras genieten van een hapje of een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Bezoekers zijn vrij om op het eiland te verblijven tot de laatste boot vertrekt. Voor mindervaliden is het fort niet overal makkelijk begaanbaar.

Toegangskaarten voor de overtocht kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet  www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing