Zondag 3 maart eerste Publieksdag van het seizoen Forteiland IJmuiden.

Door: Ab Jenema

IJMOND - Koning Willem III gaf opdracht tot de aanleg van het Noordzeekanaal. De graafwerkzaamheden begonnen in 1865 en op 1 november 1876 werd het kanaal voor de scheepvaart officieel geopend.


De Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 en het gebruik daarin van modern krachtig geschut, veroorzaakte bij de Nederlandse regering  bezorgdheid om de eigen zwakke verdediging. Dit leidde tot de Vestingwet van 1874 waarin bepaald werd dat er een “Stelling van Amsterdam” moest komen. Dat werd een inundatiestelling, wat inhield dat het land rond Amsterdam onder water gezet kon worden. Het Noordzeekanaal met de sluizen is een kwetsbaar onderdeel van deze Stelling. Als een vijand dit in handen krijgt kan hij de inundatie ontregelen. Er werd daarom op de noordoever van het kanaal vlak bij de Noordzee een sterk fort gebouwd  om het kanaal en de sluizen te verdedigen .Dat werd het “Fort bij IJmuiden”, het grootste en sterkste fort, ook het zwaarste bewapend van de 41 andere forten van de Stelling.

De overtocht naar dit eiland, nu het Forteiland,  wordt verzorgd met de “Koningin Emma”  vanaf de Kop van de Haven aan het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Een rondleiding door ervaren gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal van het Fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimtes voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via  internet:
www.ijmuidenserondvaart.nl  of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing