Zondag 4 Augustus 2019 Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Jan Pronk

Foto : Archief Fort IJmuiden

IJMOND - In 1881 werd er begonnen met de bouw van een pantserfort in de duinen aan de noordelijke oever van het 5 jaar ervoor geopende Noordzeekanaal bij IJmuiden.
Het is pas 1886 als de eerste soldaten van het 4e Regiment Vestingartillerie vanuit Haarlem komen kijken hoe hun fort daar vlak bij de Noordzee er uit komt te zien. Nog twee jaar moeten ze wachten, dan zijn de 5 enorme kanonnen in de pantsergalerij en de twee kleinere vuurmonden in de pantserkoepel geplaats. Op 26 augustus 1888 wordt het fort door generaal-majoor Mazel en kolonel Van Marle in gebruik gesteld. 310 manschappen, meest dienstplichtigen, worden de eerste bewoners van het “Fort IJmuiden”.

Het fort wordt intensief gebruikt voor de opleiding en oefening van de soldaten. De sterkte is dan variabel, maar bij het uitbreken van de 1e Wereldoorlog in 1914 wordt de bezetting weer geheel compleet gemaakt. Doordat Nederland tijdens die oorlog neutraal kan blijven stond de legerleiding toe dat er een soepeler beleid ontstond met meer mogelijkheden voor verlof voor de soldaten. Na de oorlog in 1918 bestond de bemanning uit een kleine vredesbezetting en een permanente fortwachter. Pas in 1938 werd onder invloed van de ontwikkelingen in Hitler Duitsland het fort opnieuw operationeel. Een nieuwe oorlog ontstond en sindsdien hebben honderden soldaten van Nederlandse, Duitse, Canadese en Britse nationaliteit het fort gebruikt, verbouwd en uitgewoond.
Een restauratie van 4 jaar heeft het fort, dat inmiddels de status heeft van Werelderfgoed van de Verenigde Naties, een bezienswaardig monument gemaakt. U bent van harte welkom!
De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur.
Retourvaart naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Een rondleiding door ervaren gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Er wordt ook op gewezen dat niet alle ruimtes voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.
Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Fietspoint
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing