Zondag 5 mei 2019 Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Ab Jenema

IJmuiden – Op zondag 5 mei is het Forteiland IJmuiden weer geopend voor bezoekers.
Onder begeleiding van deskundige gidsen kunnen zij een interessante, boeiende en leerzame wandeling maken in en rond dit grote pantserfort dat in 1888 in gebruik is genomen als onderdeel van de zogeheten “Stelling van Amsterdam”. Er kan ook een bezoek gebracht worden aan diverse bunkers uit de bezettingstijd. Eén ervan, de 644, is ingericht als wapenmuseum, dat ondermeer aandacht schenkt aan de in oorlogstijd gebruikte wapens.

Broedende meeuwen
Door de rust op het eiland en de ligging pal aan zee is het Forteiland van oudsher een geliefde broedplaats voor de Kleine Mantelmeeuwen. Om de broedende meeuwen niet te storen of op te jagen is vanaf begin april de westzijde van het eiland met linten afgebakend. Dit gedeelte is dan niet toegankelijk voor het publiek. Maar vogelliefhebbers kunnen volop genieten: van achter de afzetting kunnen zij deze broedplaats, waar honderden meeuwen inmiddels een plekje hebben gevonden, bekijken.

Overtocht
De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.15 uur. De rondleiding door de gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal of op het Buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimtes in het fort of de bunkers voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via  internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676 Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing