Zondag 6 mei Publieksdag van het Forteiland IJmuiden.

Door: Ab Jenema

foto archief Forteiland

IJmuiden –“ Nog nooit op het Forteiland geweest??” “Oh ja? Toch wel. Vroeger als snotneus, met z’n viertjes nog wel.  Ik ken dat. Kleertjes uit, verstoppen onder het gras van de kanaaldijk en dan in je blote niksie het kanaal overzwemmen. Stiekem naar het fort sluipen, denk om de brandnetels en duindoorns. Even wachten bij een Duitse bunker. Niks bijzonders, zijn er zat van in ’t duin. Maar dat fort hè, hoe kom je erin???”    Zo ging dat vroeger, zo”n 20 à 30 jaar geleden. De belhamels van toen zijn inmiddels getrouwd en nu  hebben ze de mogelijkheid om de toen gesloten ruïne met hun familie te bezoeken.

Er is sindsdien heel veel op het Forteiland veranderd. Het Fort IJmuiden staat inmiddels op de bekende lijst van de UNESCO. Er is vier jaar gewerkt aan de restauratie. De kolonie Kleine Mantelmeeuwen hebben hun plek op het westelijk deel van het eiland en het uitzicht op de zee, de havens en industrie is overweldigend. En het is er net als toen nog steeds avontuurlijk en spannend. En dan vooral dat deel wat diep onder de grond is verborgen.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het m.s. “Koningin Emma” vanaf de Kop van de Haven. De vertrektijden zijn 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Na de rondleiding is het mogelijk om op eigen houtje binnen of buiten nog wat rond te dwalen of in de Koepelzaal of buitenterras te genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor de overtocht  kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing