Zondag 6 oktober 2019 Publieksdag Forteiland IJmuiden

Door: Jan Pronk

IJmuiden – Diep, heel diep en omsloten door de brede droge gracht ligt het pantserfort in de duinen van het eiland. Oorspronkelijk slechts te bereiken via een lange houten trap. Beneden in de gracht de zware grijze toegangsdeur. Zo zagen sinds 1888 de soldaten van het Regiment.

Kustartillerie hun militaire onderkomen. En zo zien wij, hedendaagse bezoekers, diezelfde deur daar beneden met daarachter het voorportaal met de ruimten voor de commandant van de wacht en de keuken. Hier begint ook het 585 meter lange gangenstelsel waaraan de 72 kamers en lokalen zijn gesitueerd. Via een aantal trappen vinden we op de tweede verdieping de immens grote Koepelzaal en de nog grotere Pantsergalerij.
Het fort is voor de Nederlandse defensie van 1888 – 1927 en van 1938 tot 16 mei 1940 in gebruik geweest. Van 1940 t/m 1945 had het een Duitse bezetting en werd het als “Festung IJmuiden” een zeer sterk onderdeel van de “Atlantikwall”. Een tiental bunkers uit die tijd is nog bewaard gebleven.
Met begeleiding van deskundige gidsen kunnen de bezoekers een interessante, leerzame wandeling maken in en buiten het fort. In het westelijk deel van het eiland is van april tot september een kolonie van de Kleine Mantelmeeuw gevestigd. Die zijn met hun jongen nu terug gevlogen naar hun gebieden in het warme Noord Afrika. Ze laten een bloeiend geel veld achter. Het hele gebied van het Forteiland is nu dus bereikbaar voor op eigen houtje loslopende onderzoekers.
De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms. “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden (ook bekend als “Kop van de haven”). De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. De retourvaart is naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.25 uur.
De rondleiding door de gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal of op het Buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimten in het fort of de bunkers voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.
Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676.
Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing