Zorgorganisaties in Beverwijk zetten eigen medewerkers in voor verduurzaming

Door: Jan Pronk

Het RKZ is een van de Beverwijkse deelnemers.

Beverwijk – Verschillende zorgorganisaties uit de gemeente Beverwijk zijn deze week gestart met de campagne Zorg voor Energie voor het versnellen van verduurzaming van de zorgorganisatie. De medewerkers worden o.a. geattendeerd op het uitdoen van lichten, het juist scheiden van afval en het hergebruiken van zoveel mogelijk producten. De campagne is onderdeel van een groter initiatief van Milieuplatform Zorgsector. Samen zetten ze zich in om de gezondheidszorg in Nederland te verduurzamen. Inmiddels zijn er al ruim 175 zorgorganisaties aangesloten.

De zorg heeft een grote opgave om te verduurzamen en heeft een grote nood vanwege de hoge energiekosten. Ruim 175 organisaties met meer dan 350.000 zorgprofessionals doen, van 10 tot en met 14 oktober, mee met de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie. In Beverwijk doen o.a. het Rode Kruis Ziekenhuis, De Hartekamp Groep en Heliomare mee. Met diverse uitingen worden de zorgprofessionals geattendeerd op welke bijdrage zijn al kunnen leveren. Zo worden de medewerkers o.a. herinnerd op het hergebruiken van kopjes en het uitdoen van het licht wanneer er niemand in de kamer is. De campagne moet bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg.

Verduurzaming versnellen
Als startschot voor de nieuwe campagne zetten gisteren al vele zorgorganisaties symbolisch het licht uit. De zorgorganisaties zetten hun medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo mogelijk ook thuis. Als ieder 100 kWh thuis bespaart en 100 kWh op het werk tikt dat hard aan bij een prijs van €1 per kWh. Met deze campagne willen Milieu Platform Zorgsector (MPZ) samen met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de brancheorganisaties de verduurzaming van organisaties in de zorg versnellen. Door kennis en ervaring te delen over hoe eenvoudig bij te dragen wordt de zorg al een stuk groener. Consuminderen, hergebruik en bewustwording spelen hierin een belangrijke rol.  

MPZ Directeur Adriaan van Engelen is trots en blij dat er zoveel zorgorganisaties bewust zijn dat de zorg moet verduurzamen: "Ons doel is dat de zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende maatregelen zijn. Dat de zorgorganisaties uit de gemeente Beverwijk en met hen nog 175 zorgorganisaties zich nu hebben aangesloten is een prachtig initiatief."

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing