Zware jongens te gast bij Young Art Text

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - ‘Je komt wel met een knal de literatuur binnen!’ zei Matthijs van Nieuwkerk tegen Özcan Akyol. De jonge schrijver was te gast bij DWDD om te vertellen over zijn debuutroman Eus. Zijn persoonlijke achtergrond – Turkse jongen belandt op jonge leeftijd in het criminele circuit en komt in de bajes bibliotheek tot inkeer – maakte indruk. Maar wat vooral opviel, was hoe Akyol afstand nam van de Nederlandse migrantenliteratuur. Hij noemde Kader Abdollah ‘een poseur’ wiens boeken vaak over hetzelfde gaan: ‘een thuisland met een berg, een pratend schaap en een vijgenboom.’ Felix Rottenberg rolde snikkend van zijn stoel en Jules Deelder knikte goedkeurend. Een week later kwam Eus op nummer 13 binnen op de bestseller lijst en kondigde uitgeverij Prometheus de 5e druk aan. Er hebben zich al verschillende producenten voor de filmrechten gemeld.

Op vrijdag 14 december komt Özcan Akyol naar Beverwijk voor de achtste editie van Text, de ‘literaire avond anders‘ van Young Art. Elke aflevering vindt plaats op een nieuwe locatie en dit keer is dat Huize Westerhout. Daar stelt de redactie ook auteur Alex Boogers voor aan het publiek. Hij was een begenadigd vechtsporter, maar werd door een ernstig ongeluk gedwongen te stoppen. Vervolgens begeleidde hij jonge aanstormende vechttalenten en legde hij zich toe op het schrijven. Boogers komt praten over zijn nieuwe roman Alle dingen zijn schitterend. Hij wordt wel ‘het best bewaarde literaire geheim van Nederland’ genoemd. Zijn werk wordt steevast lovend ontvangen en geprezen, maar wacht nog op het grote publiek dat het verdient. De redactie van Text is zeer vereerd met zijn komst en verwacht dat die doorbraak niet lang op zich zal laten wachten.

Naast deze twee literaire zwaargewichten is er ook aanstormend talent aanwezig. In de vaste rubriek ‘Kom uit de Boekenkast’ vertellen drie jonge schrijvers een spannend verhaal. De muzikale omlijsting van de avond is geïnspireerd op nummers van de Soggy Bottom Boys (uit de film ‘Oh Brother Where Art Thou’) en wordt gespeeld door Fons Bennink en band. Tenslotte is ook de Young Art Guerrilla present, die zich naar verluidt in ‘murder mysteries’ heeft verdiept…

De toegang voor dit programma is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveer daarom snel via: [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing