Historie

De oprichting

In de jaren '80 van de vorige eeuw was in de regio IJmond de Regionale Omroep Stichting (ROS) actief. Deze organisatie maakte radio- en televisieprogramma's voor de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest. Nadat men eerst al was gestopt met het maken van televisieprogramma's trok het bestuur in januari 1990 ook de stekker uit de radiozender. Door een structureel gebrek aan financiële middelen zag men zich genoodzaakt om het bijltje erbij neer te gooien. Niet lang daarna werd in Velsen een nieuwe lokale omroep opgericht onder de  naam Radio Plus. In Heemskerk volgde niet lang daarna de oprichting van Radio Heemskerk, terwijl in Uitgeest al tijdens het bestaan van de ROS de Omroep Stichting Uitgeest (OSU) actief was. In Beverwijk werd in 1992 de basis gelegd voor Radio Beverwijk. Drie voormalig medewerkers van de ROS, te weten Co Backer, Ab Jenema en Raimond Bos, waren hierbij betrokken. Backer nam het voortouw en onder zijn voorzitterschap werd de Stichting Lokale Omroep Beverwijk-Wijk aan Zee opgericht.

Huize Westerhout

Het zou nog tot 18 mei 1993 duren voordat de eerste uitzending een feit was. In de periode daarvoor werd een complete radiostudio ingericht in de zolderruimte van Huize Westerhout, dat destijds nog in gebruik was als stedelijke muziek- en dansschool. De organisatie telde in de begindagen zo'n dertig vrijwilligers. Er werden live radioprogramma's gemaakt in de ochtend- en avonduren, op de overige tijden was non-stop muziek te horen die in eigen beheer werd samengesteld. Drie jaar lang kwamen de uitzendingen vanaf het Westerhoutplein, het signaal van Radio Beverwijk werd met behulp van een dataverbinding van KPN doorgestuurd naar een flatgebouw aan de Warande. Op de bovenste etage van dit flatgebouw (destijds het hoogste gebouw van de stad) stond de zender van Radio Beverwijk. Dankzij deze unieke locatie was een goede ontvangst van de zender in de wijde omtrek gegarandeerd.

Sporthal Beverwijk

De ruimte in Huize Westerhout was beperkt en bovendien niet goed toegankelijk voor minder-validen. Het bestuur sloot een overeenkomst met Sporthal Beverwijk voor het huren van een drietal ruimtes onder de tribunes. Deze ruimtes, die voorheen dienden voor de opslag van sportmaterialen, werden voor Radio Beverwijk geheel opgeknapt en door de vrijwilligers van de omroep ingericht als studio, interviewruimte en kantoor met ontvangstruimte. Later werd, door een deel van de gang af te sluiten, nog een kleine extra ruimte gerealiseerd met opname- en montagefaciliteiten. In de periode van april 1996 tot april 2001 heeft Radio Beverwijk vanuit deze locatie programma's gemaakt. Het team van vrijwilligers steeg in deze jaren tot ongeveer zeventig.

Spaarnestraat

Sinds 2001 is Radio Beverwijk gehuisvest in het pand aan de Spaarnestraat 1. Deze locatie was al vele jaren eerder de thuisbasis van de RUAZ, de omroep voor zieken en senioren. Voor de RUAZ was het pand te groot geworden, vanaf 2001 woonden de RUAZ en Radio Beverwijk onder één dak. Radio Beverwijk had er aanvankelijk een studio, een redactieruimte, een montageruimte en een serverruimte. De ontvangstruimte en de keuken werden door beide organisaties gedeeld. Het aantal gepresenteerde programma's is na de millenniumwissel flink uitgebreid, met als uitgangspunt een horizontale programmering. Dit houdt in dat, met name op werkdagen, zoveel mogelijk dezelfde programma's op dezelfde tijden te horen zijn. Sinds 2005 heeft Radio Beverwijk daarnaast de beschikking over een eigen website, waarop de uitzendingen te volgen zijn en waarop het lokale nieuws van Beverwijk wordt gepubliceerd.

Uitbreiding

In 2016 nam de RUAZ het besloot zichzelf op te heffen. Per 1 januari 2017 kreeg Radio Beverwijk daardoor de beschikking over het hele pand. Dat bracht mogelijkheden voor uitbreiding. De redactieruimte was, in overleg met de RUAZ, eerder al verplaatst naar de ontvangstruimte. Daarmee was de weg vrij om in de voormalige redactieruimte een tweede studio te bouwen. Deze tweede studio maakt het mogelijk om programma's op te nemen terwijl in de hoofdstudio live programma's worden gemaakt. Verder zijn er door het vertrek van de RUAZ ruimtes beschikbaar gekomen die als vergaderruimte of opslagruimte worden gebruikt.

Kranten

In de loop der jaren heeft Radio Beverwijk diverse kranten huis aan huis laten verspreiden. Deze kranten hadden tot doel de activiteiten van het radiostation onder de aandacht van een nog groter publiek te brengen. De eerste krant werd in december 1998 verspreid ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Radio Beverwijk. Dit was een uitgave van Den Otter Werving & Ondersteuning. In 2001 verscheen de tweede krant, voornamelijk gewijd aan de verhuizing van Radio Beverwijk naar de Spaarnestraat. Dit was een uitgave van Bos Media Services. Ook in 2003 en 2013, de jaren waarin Radio Beverwijk respectievelijk tien en twintig jaar bestond, verscheen een krant. De meest recente editie dateert van mei 2018 en verscheen in het kader van het 25-jarig bestaan.

Bekijk de kranten van Radio Beverwijk hier:

Uitgave december 1998
Uitgave mei 2001
Uitgave mei 2003
Uitgave mei 2013
Uitgave mei 2018

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing