Alcoholslotprogramma voor drankrijders

Door: Cor Beumer

KENNEMERLAND - Sinds december vorig jaar staat notoire drankrijders een nieuwe en nogal ingrijpende maatregel te wachten: het alcoholslotprogramma (ASP). Inmiddels rijden er 436 auto’s in Nederland rond met een alcoholslot en zijn er inmiddels ruim tweeduizend opgelegd door het CBR. et alcoholslot is een extra middel in de strijd van politie en justitie tegen drankrijders. Aanrijdingen waarbij drank in het spel is leveren de zwaarste ongevallen op. Volgens schattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zullen er door het alcoholslotprogramma jaarlijks 5 tot 6 minder verkeersdoden vallen en vijftig tot zestig minder (zwaar)gewonden.

Hoe werkt het? Het alcoholslot is een ingebouwd apparaatje dat als een startonderbreker werkt. Voordat een bestuurder wegrijdt, moet hij eerst blazen. Bij een promillage van meer dan 0,2 ‰ start de wagen niet. Tijdens de rit vraagt het apparaat nog een aantal keren om een herhaling van de blaastest. Deelnemers moeten de geregistreerde gegevens om de 46 dagen laten ‘uitlezen’ bij een uitleesstation. Daarna analyseert het CBR deze gegevens. Houdt de deelnemer zich aan de spelregels, dan hoeft hij het slot minder vaak uit te laten lezen. Zo niet: dan wordt er weer vaker uitgelezen. Met de alcoholslotmaatregel mag je overigens alleen in een personenauto rijden. Eventuele andere rijbewijzen (motor, vrachtwagen etc.) krijgt een deelnemer van het ASP pas terug als hij ten minste twee jaar met het alcoholslot heeft gereden.

Het alcoholslotprogramma heeft voor deelnemers meer om het lijf dan alleen blazen voor vertrek. Om te beginnen komen de kosten van het inbouwen geheel voor eigen rekening. Ook het speciale begeleidingsprogramma, bestaande uit een aantal groepssessies en adviezen over de persoonlijke aanpak van het drankprobleem, moeten deelnemers uit eigen zak betalen. Al met al een aardig dure grap. Deelnemers moeten ook een nieuw rijbewijs met een extra code erop (‘103’) aanvragen. Als de politie de houder van zo’n rijbewijs in een auto zonder slot zien rijden, dan wordt het ASP stop gezet en wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. De kosten voor het ASP bedragen zo’n € 4.000,--. Dit is inclusief een motivatieprogramma, het inbouwen en het leasen van het alcoholslot.

Uit de alcoholcontroles van politie Kennemerland blijkt dat er nog steeds veel te veel mensen met een slok op rijden. In het weekend worden tientallen weggebruikers met een slok op uit het verkeer gehaald. De verkeerspolitie heeft de handen hier vol aan en controleert dan ook regelmatig, om de verkeersveiligheid te vergroten. Ook worden regelmatig drankrijders aangehouden die al meerdere malen zijn aangehouden door de politie voor het rijden onder invloed van alcohol. Sommige drankrijders blijken zo ernstig onder invloed, dat zij zelfs niet meer op hun benen kunnen staan. Het alcoholslot is vooral voor deze laatste categorie bedoeld. Als een drankrijder meer dan tweeënhalf keer de alcohollimiet heeft overschreden of als hij/zij vaker de fout in is gegaan, wordt deze persoon door de politie aangemeld bij het CBR.

Het alcoholslotprogramma is slechts één van de maatregelen die het CBR kan opleggen. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld de EMA of LEMA cursus: (Lichte) Educatieve Maatregel Alcohol in het verkeer. Meer informatie over deze regelingen en over het alcoholslot is te vinden op: www.cbr.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing