Art-Island 2024 37 galeries en kunstinstellingen op een eiland

Door: Jan Pronk

 

IJMUIDEN - Van vrijdag 17 mei tot en met zondag 19 mei presenteren 37 galeries en kunstinstellingen zich op het Forteiland IJmuiden tijdens de derde editie van Art Island. Dit Pinksterweekend varen de bezoekers naar deze unieke kunstbeurs op een historische locatie in de monding van het Noordzeekanaal, onderdeel van De Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. 

Dit jaar is als speciale gast kunstinstituut De Ateliers uitgenodigd zich te presenteren. De Ateliers is een internationaal instituut voor talentontwikkeling van jonge beeldend kunstenaars, opgericht in 1963 door en voor beeldend kunstenaars. 

Dominic van den Boogerd, curator voor De Ateliers op Art Island over de komende presentatie: “Op Art Island 2024 presenteert De Ateliers met gepaste trots: ‘Human Nature / Animal Nature’. De tentoonstelling, geïnspireerd op een neonwerk van Bruce Nauman, omvat werk van vier oud-deelnemers: Rinella Alfonso, Paul Geelen, Thomas Swinkels en Wieske Wester. Zij onderzoeken in hun werk basale levensbehoeften als die aan voeding, beschutting en voortplanting. De kunstwerken stellen prikkelende vragen bij het onderscheid tussen menselijke en niet-menselijke levensvormen, tussen het natuurlijke en het kunstmatige. Een gratis bezoekersgidsje is beschikbaar.” 

Naast deze presentatie van een non-profit instelling onderscheidt Art Island zich op meer vlakken. De galeries wordt gevraagd solo- of gecureerde presentaties te maken die aantrekkelijker zijn voor de bezoekers. Voorbeelden van gevestigde namen en jonge kunstenaars zijn; Gijs Frieling en Job Wouters bij WeLikeArt, Claudy Jongstra bij Galerie Fontana, Laura Hospes bij LANGart en Dirk Zoete bij Galerie Maurits van der Laar. 

Er zijn ook weer nieuwe deelnemers uitgenodigd zoals Vriend van Bavink uit Amsterdam, Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag, Kunsthandel Meijer uit Utrecht en ook de specialist in kunstboeken San Serriffe is aanwezig. 

De kunstwerken van de deelnemende kunstenaars worden gepresenteerd in de ruige ondergrondse ruimtes. Geen mooie witte wanden en stralende spotjes, maar hedendaagse kunst in de slaap- en eetzalen waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitse soldaten verbleven. 

Art Island wordt georganiseerd door Frits Bergsma en Jacko Brinkman. De deelnemende galeries zijn: 

Galerie van Gelder
LANGart
Kunsthandel Meijer
Dürst Britt & Mayhew
Torch Gallery
Galerie Martin Zomeren
Galerie Ron Mandos
Lumen Travo Gallery
Stigter van Doesburg
Galerie Wouter van Leeuwen
Brinkman & Bergsma Contemporary Art Galerie Gerhard Hofland 

Galerie Fleur & Wouter
m.simons
Madé van Krimpen
Galerie Caroline O’Breen
Gallery Vriend van Bavink
Van Zijll Langhout Contemporary Art Galerie Dudokdegroot 

GoMulan Gallery
Enari Gallery
Post Modern Collection
Ellen de Bruyne Projects Hama Gallery
Mini Gallery
Galerie Maurits van der Laar Galerie Lemaire
Bradwollff Projects
Galerie Fontana
Galerie Mieke van Schaijk Josilda da Conceição Gallery We Like Art! 

Art Island is geopend op: 

Vrijdag 17 mei           15:00 - 21:00 uur

Zaterdag 18 mei.       11:00 - 18:00 uur

Zondag 19 mei          11:00 - 18:00 uur

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing