Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers wint prijs

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Arts-onderzoeker Mariëlle Jaspers van het Brandwondencentrum Beverwijk, onderdeel van het Rode Kruis Ziekenhuis, ontvangt vanavond de Martinus van Marumprijs van de Artsenfederatie KNMG. Zij krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de toepassing van vettransplantatie bij brandwondenlittekens. Het onderzoek toont aan dat vettransplantatie een langdurig positief effect heeft op de kwaliteit en elasticiteit van de littekens, en daarmee mogelijk op een betere kwaliteit van leven van de patiënt.

 

Pijn en beperkingen

Bij ernstige brandwonden is vaak niet alleen de huid, maar ook het laagje vet net onder de huid beschadigd. Groot nadeel hiervan is dat zich dan een litteken vormt dat op onderliggende spieren en bot gaat kleven. Zo ontstaat een pijnlijk, trekkend litteken. Veel mensen met brandwonden op met name ledematen, ondervinden hierdoor beperkingen in het dagelijks leven. Alledaagse handelingen of activiteiten zijn te pijnlijk of zelfs niet meer uitvoerbaar.

 

Vetlaag onmisbaar

Voor deze mensen is een behandeling met vettransplantatie een uitkomst, zo toont het onderzoek van Jaspers aan. Door vettransplantatie wordt de vetlaag tussen het litteken en bot en spieren weer hersteld. Jaspers: "De vetlaag onder de huid is onmisbaar. Het is de natuurlijke glijlaag tussen een litteken en de onderliggende structuren. Het is dus ontzettend belangrijk dat deze vetlaag weer hersteld wordt na ernstige verwondingen". Aan het onderzoek namen 40 patiënten deel, die allen vettransplantatie ondergingen. Het effect van de ingreep werd na zowel drie als twaalf maanden geanalyseerd. Jaspers: "De resultaten bleken op beide momenten onverminderd positief: na twaalf maanden was de toename van de litteken kwaliteit en elasticiteit nog even groot als na drie maanden. Eén vettransplantatie heeft al een langdurig positief effect op de kwaliteit van het litteken en dat draagt weer bij aan de kwaliteit van leven omdat de pijn verminderd en de patiënten een minder strak gevoel van de littekens ervaren.''

 

Wetenschappelijk bewijs voor vergoeding

De onderzoeksresultaten van Jaspers leveren mogelijk nog meer winst op voor mensen met brandwondenlittekens. Tot nu toe valt de behandeling met vettransplantatie niet binnen de basisverzekering. Patiënten ondergaan onnodig pijn en beperkingen of moeten de ingreep zelf betalen. Jaspers' onderzoek maakt mogelijk een einde aan de discussie of vettransplantatie een effectieve methode is voor patiënten met vastzittende littekens na ernstige verwondingen zoals brandwonden. Met de resultaten als wetenschappelijk bewijs doet de Nederlandse Brandwonden Stichting, met steun van de brandwondencentra, een dringend beroep op overheid en verzekeraars om vettransplantatie op te nemen in de basisverzekering.

 

Promotie Mariëlle Jaspers

Mariëlle Jaspers werkt sinds april 2014 als arts-onderzoeker bij het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In 2017 promoveert zij onder andere op het belang van de subcutis (onderhuidse vetlaag) bij brandwondenpatiënten'. Enerzijds doet zij rondom dit thema onderzoek naar verschillende soorten apparatuur om de genezingsduur van brandwonden te meten. Anderzijds onderzoekt zij het effect van vettransplantatie bij brandwondenlittekens. Voor dit laatste onderzoek ontvangt zij vanavond de Martinus van Marumprijs.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing