Brandweer Kennemerland gaat branden blussen met roze water

Door: Ab Jenema

IJMOND - Het is vandaag Wereld Water Dag. Een van de beroepen die niet zonder water kan is de brandweer. Brandweer Kennemerland gaat bewust om met het gebruik van water en zal daarvoor gebruik gaan maken van een innovatieve techniek. Door het toevoegen van een natuurlijk en biologisch afbreekbare kleurstof aan het bluswater kleurt het bluswater binnenkort roze.

Per 1 januari 2022 gaat Brandweer Kennemerland stoppen met het gebruik van brandkranen. Brandkranen zijn aangesloten op het drinkwaterleidingnetwerk. Bij een brand word top dit moment nog een tankautospuit van de brandweer via een brandkraan aangesloten op het waterleidingnetwerk. Waterleidingbedrijven hebben echter al enige tijd de wettelijke taak om intensief te sturen op kwalitatief uitstekend drinkwater. Het versmallen van de leidingen is hier een gevolg van. Door deze versmalling is er echter onvoldoende watercapaciteit voor de brandweer om mee te kunnen blussen. Ook levert het gebruik van de brandkranen door de brandweer een risico op van vervuiling van het drinkwater of schade aan deze leidingen. Per 1 januari 2022 is Brandweer Kennemerlandaangewezen op andere manieren om over voldoende water te beschikken.

Watertankwagens
De meeste branden worden geblust met water uit de tankautospuit. Als blijkt dat dit niet voldoende is, zet de brandweer in deze regiowatertankwagens in. Deze watertankwagens hebben 17.000 liter water bij zich en kunnen binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Aanvullend hierop kunnen we gebruik maken van open water in de omgeving. Door een pomp in dit water te plaatsen en daar slangen van soms wel 2km lang op aan te sluiten, kunnen we natuurwater gebruiken om branden mee te blussen.

17.000 liter water
Er waren er al vier in gebruik: grote vrachtwagens waar wel 15.000liter aan water in zit. Sinds 1 maart rijdt er echter een spiksplinternieuwe rond met 17.000 liter en aankomende maanden worden daar nog zeven nieuwe watertankwagens aan toegevoegd. In totaal rijden er straks acht nieuwe wagens en zijn de vier oude wagens meteen vervangen. Deze watertankwagens worden de eerste keer gevuld met ‘schoon’ water. Wanneer de watertankwagen leeg is, wordt er met behulp van een pomp, water uit de waterwinplekken in de wagen gepompt. Deze pomp is voorzien van een zeef, waardoor slechts water in de wagen terecht komt.

Jan Vogelzang, programmamanager Bluswatervoorziening, brandweer Kennemerland: “Ik ben trots op hoe wij in Kennemerland met deze watertankwagens snel en effectief branden kunnen blijven blussen, zonder het waterleidingnetwerk met kostbaar drinkwater te belasten. Daarnaast werden brandkranen door begroeiing soms onvindbaar, raakten stuk of zijn in duingebieden simpelweg niet aanwezig. Met deze manier van duurzame bluswatervoorziening zijn we toekomstbestendig en kunnen we in Kennemerland brandweerzorg blijven leveren, zoals men dat van ons gewend is.”

Roze bluswater
De komst van de waterwagens geeft ook ruimte voor innovatie. Zo zal er worden geëxperimenteerd met een roze fluorescerende kleurstof toevoeging aan het bluswater in de waterwagens. Dit geeft Team Brandonderzoek de mogelijkheid om na een incident inzicht te krijgen in het effect van het gebruik van waterwagens op het brandverloop. Brandonderzoek is voor de brandweer een manier om te leren. Onderzoek levert veel informatie op over oorzaken van branden, brandverloop, de effectiviteit van preventieve voorzieningen en de effectiviteit van onze eigen inzet. “Een innovatie waar we erg blij mee zijn. Wij kunnen veel leren van hoe een brand zich ontwikkeld maar ook hoe er is geblust. Door de kleuring van het water hopen we meer zicht op het effect van blustechnieken te krijgen.”–Pjotr Douwma, coördinator Team Brandonderzoek bij Brandweer Kennemerland.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing