College B&W Beverwijk brengt inspirerend werkbezoek aan JTF-partner NOVA College

Door: Jan Pronk

JTF werkbezoek BW Beverwijk bij NovaCollege

BEVERWIJK - Op 23 april bracht het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk een werkbezoek aan het NOVA College. Vier projectleiders uitleg gaven uitleg over hun plannen om de energietransitie en circulaire economie in de IJmond te bevorderen. Deze projectplannen zijn ingediend bij het Just Transition Fund (JTF) voor het verkrijgen van een EU subsidie.

Gastheer Florus Roelofsen, voorzitter college van bestuur NOVA College en lid van de stuurgroep JTF, vertelde over hoe het NOVA College invulling geeft aan het partnerschap van verschillende JTF projecten. "Eén van de JTF voorwaarden is dat een project een bijdrage moet leveren aan de verduurzaming van de arbeidsmarkt. Dit betekent om- en bijscholen van arbeidskrachten maar ook het ontwikkelen van leerplannen voor nieuwe functies. Innovatieve projecten creëren namelijk nieuwe arbeid, voor een onderwijsinstelling is dat een schitterende uitdaging."

Programma-manager Vera van Vuuren, JTF steunpunt IJmond vanuit Omgevingsdienst IJmond, vertelde dat er al negen projecten beschikt zijn, met een totaal van € 17 miljoen EU subsidie.

Daarnaast gaven vier projectleiders die met het NOVA College samenwerken een korte presentatie. Max Kwantes van Patina Dakdenkers presenteerde het project IJmond Circulair. Arnoud van Putten van Bennex gaf uitleg over het project Energyhub GreenBiz. Theo Koster van Techport gaf een presentatie over het project Waterstof Learning Community. Jurrien Tourney van Infinity presenteerde samen met oud-studenten het project Smart & Healthy Buildings. Dit project heeft vorig jaar al een subsidie van ruim een half miljoen euro's toegekend gekregen.

Interview met studenten NOVA College

Ook studenten kwamen aan het woord. Lucas Land (NOVA College) vroeg hen naar hun leer- en werkervaringen binnen innovatieve projecten. Op deze manier werd ook de toegevoegde waarde van de door JTF geïnitieerde samenwerkingsverbanden duidelijk.

"Vandaag kwam alles waar we aan werken even samen"

Wethouder Brigitte van den Berg met onder andere in haar portefeuille Economie, Milieu, gezonde leefomgeving en duurzaamheid, Werk en inkomen en (Beroeps)onderwijs reageerde enthousiast op dit inspirerende werkbezoek. "Vandaag kwam even alles samen waar we met elkaar aan werken: het aanjagen van innovatie, het opleiden van slimme handen voor al het nieuwe werk, en al die ondernemers die actief bedrijven helpen verduurzamen. Hier wordt de energietransitie concreet. En dan kan ik alleen maar zeggen: We mogen trots zijn op hoe we in de IJmond bezig zijn. Juíst met de verbinding tussen onderwijs en bedrijven, maken we echt werk van de overstap naar hernieuwbare energie. De JTF-subsidie heeft alles in een versnelling gebracht. Nu mogen we de groene kracht van de IJmond nog veel meer laten zien, in Nederland en in Europa."

EU subsidie JTF
JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Velsen, Heemskerk en Uitgeest.

JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing