Dodenherdenking Beverwijk met sprekers en pianist Tom ten Broecke

Door: Jan Pronk

Pianist Tom ten Broecke speelt op Dodenherdenking in de aula van Duinrust.

BEVERWIJK –  De Stichting 4 mei Beverwijk houdt op zaterdag 4 mei twee herdenkingen in Beverwijk. De eerste is om 18.30 uur bij het Bevrijdingsmonument op het Westerhoutplein, de tweede begint om 19.15 uur in de aula van begraafplaats Duinrust.

Medewerking wordt verleend door de lokale scoutinggroepen, leerlingen van de Bethelschool en het Castor College, burgemeester Martijn Smit, vertegenwoordigers van alle politieke partijen in de gemeenteraad, de Turkse gemeenschap, pianist Tom ten Broecke, gastspreker Mark Verschoor (leraar geschiedenis Castor College), stadsdichter 2023 Mattijs Heinen, hoornblazer Marjolein Niele en – onder voorbehoud – het Theater na de Dam Jong. 

Bij de herdenking op het Westerhoutplein staan scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijcker Duinjaghers en Wiawaha opgesteld. Er worden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door onder meer burgemeester Martijn Smit, namens de Stichting 4 mei door de bestuursleden Corine Bart en Migiza Victoriashoop, vertegenwoordigers van alle politieke partijen en de voorzitters van de leerlingenraad van het Castor College Coen Blom en Baran Tadayom.

Leerlingen van de Bethelschool, de school die het monument heeft geadopteerd, dragen zelfgeschreven gedichten voor en leggen bloemen. 

In de aula van begraafplaats Duinrust vindt het avondprogramma plaats. 

De Beverwijkse pianist Tom ten Broecke (2008) zal drie composities ten gehore brengen, werk van Grieg en Skrjabin. Tom begon zijn pianolessen aan het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk en Alkmaar bij Myrtle Treurniet. Sinds eind 2022 heeft hij les van Marjès Benoist. In 2023 is hij toegelaten aan de Academie Muzikaal Talent van het conservatorium van Utrecht. Tom ten Broecke is dit schooljaar begonnen met de opleiding pianotechniek in Amsterdam. Zijn wens is om uiteindelijk te gaan studeren aan een conservatorium.  

De gasttoespraak is van geschiedenisleraar Mark Verschoor, leerlingen van het Castor College dragen zelfgeschreven gedichten voor, net als Mattijs Heinen.

Na het binnenprogramma verzamelen alle bezoekers zich tegen de klok van achten op het grasperk bij de oude ingang, waar hoornblazer Marjolein Niele te horen zal zijn. Burgemeester Martijn Smit houdt een korte, afsluitende toespraak. Na de stille tocht langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk is er in de koffiekamer van Duinrust gelegenheid om na te praten.

IJmond Nieuws TV maakt een reportage van de bijeenkomst in de aula en zendt live uit vanaf het grasperk. 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing