Een Hollands Havenfestival IJmuiden in 2024!

Door: Jan Pronk

Foto Havenfestival 2023

IJMUIDEN - Zaterdag 22 en zondag 23 juni is het weer tijd voor het jaarlijkse Havenfestival IJmuiden. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst, cultuur, de visserij en de havens, met dit jaar een Holland tintje. Zoals ieder jaar liggen er weer tal van schepen aan de kade die bezoekers van buiten én binnen kunnen bekijken en kan er worden genoten van professioneel en lokaal entertainment van eigen bodem. Beleef de haven op een unieke wijze, maak een rondvaart, bewonder kunst en cultuur en geniet van Noorzeevis uit IJmuiden!

Traditioneel trekt het twee dagen durende evenement ongeveer 25.000 bezoekers uit de IJmond en ver daarbuiten. Het is een familiefestival waar de veelzijdigheid van de regio kan worden ontdekt, geproefd en beleefd. De belangrijkste elementen van het Havenfestival IJmuiden zijn het nautische programma en het bieden van een podium aan de lokale cultuursector. Dankzij de ondersteuning van vele partners blijft het evenement gratis en voor iedereen toegankelijk. Hoofdsponsors zijn net als vorig jaar Cornelis Vrolijk. Rabobank, Zeehaven IJmuiden en gemeente Velsen.

Hollands Welvaren

Dit jaar heeft het Havenfestival IJmuiden het thema ‘Hollands Welvaren’ en dat heeft een reden! Op 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal en omdat de vlaggen dan toch al hangen, heeft het festival ervoor gekozen om in dezelfde sfeer te blijven. In de dagen voor en na het festival komen onze eigen mannen van het Nederlands elftal in actie tegen Frankrijk en Oostenrijk. Het oranje-thema vind je op meerdere plekken terug, waaronder het entertainmentprogramma. Zo is het straattheater over 2 dagen ingevuld met steltlopers ‘de Hollandse Meesters’, die als ware Rembrandts over het terrein flaneren. Op zondag is het de beurt aan de Dutch Acrobats, die als kapitein en matroos met acrobatische toeren een muzikale ode brengen aan de zee.

Podiumprogramma

Op de diverse podia verdeeld over de kade zijn vele soorten muziek, dans en theater geprogrammeerd. Zo zullen regionale zangers en zangeressen op het ‘‘Hollands Welvaren’-podium louter muziek van Nederlandse bodem ten gehore brengen, staat de Heemskerkse band ‘Starfish’ (optredens op Zwarte Cross, in het Patronaat en in Paradiso) met een mix van reggae, pop en surfrock op het podium en is er voor de kleintjes op zaterdagmiddag op het theaterpodium een van TV bekende kindervoorstelling van Apennoten. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen. Na het grote succes van vorig jaar zien we Arie Koomen dit jaar terug met een aantal van zijn uiterst grappige, maar vooral scherpe comedy-collega’s. Op ditzelfde theaterpodium is het op zondag tijd voor een bekende BN’er uit Velsen-Noord: Peter Jan Rens! komt met zijn, in de jaren 80 zeer populaire ‘Grote Meneer Kaktus Show’. En wat te denken van het programma op de zaterdagavond. Te beginnen met de lokale band Full Count met zeer dansbare covers, gevolgd door de 100% Oranje Live show met als gastoptreden de dames van Lois Lane, bekend van hits als ‘It’s the first time’ en Amsterdamned’

EKade

Omdat het Havenfestival midden in het EK valt, is er ook gedacht aan de voetballiefhebbers. In samenwerking met Sportloket Velsen en SRO wordt er op zaterdag een EKade straatvoetbaltoernooi georganiseerd, waarvoor verenigingen en (groepen) kinderen zich kunnen inschrijven. Kijk voor meer informatie op www.sportpasvelsen.nl/Ekade-straatvoetbal-toernooi.

Schepen aan de kade

Zoals de bezoekers van het festival gewend zijn, ligt er dit jaar ook weer een variatie aan schepen aan de Trawlerkade. Denk bijvoorbeeld aan de Yed Prior van de firma Spaansen, de Goede Verwachting van de zeeverkenners, maar ook aan waterscoutingsgroep de Ruyter die zeiltochten met kleine bootjes maken. Ook aan de kade in 2024: Statenjacht Utrecht, een prachtig stukje Nederlandse geschiedenis. Als het weer het toelaat maakt dit schip op beide dagen een zeilvaartocht tegen een kleine betaling. Blusboot de Weer uit Zaandam geeft zoals vanouds demonstraties en we zien de Naaldwijk, een mijnenveger uit Haarlem, ook dit jaar weer terug. Firma van Laar zorgt voor een aantal survey schepen en natuurlijk mogen we het opleidingsschip Prinses Maxima niet vergeten. Als klap op de vuurpijl ligt de Koninklijke Marine met vier schepen aan de kade. Al deze schepen zijn te bezoeken en aan boord wordt er graag uitleg gegeven waar het schip voor dient. De grote verrassing dit jaar is de GVB-pont. Deze hybride pont is ook te bezoeken en aan boord te bekijken. 

Rondvaarten

Er worden dit jaar ook weer verschillende rondvaarten georganiseerd. Het Loodswezen is aanwezig en doet een aantal rondvaarten, de Stoomsleepboot Adelaar maakt ook rondvaarten en een primeur: Eventmakers biedt een aantal keer per dag een spectaculaire rondvaart met hun RIB boot. Deze rondvaarten zijn allemaal gratis. 

Rauwe actie op de kade en in de haven

Ook dit jaar zijn er weer volop nieuwe activiteiten te ontdekken op de kade. Op zaterdag verzorgt de Kustwacht een spectaculaire Fly-By. Verder pakt de Koninklijke Marine deze editie groots uit met een complete roadshow, dat houdt in dat er een klimtoren te vinden is, een simulator, een kraan die je zelf kunt bedienen en nog veel meer! Op het Noordzeevis uit IJmuiden plein kunnen bezoekers onder andere genieten van Hollandse nieuwe, maar wordt er bijvoorbeeld ook het hele weekend gedemonstreerd hoe je je eigen vis kunt fileren. 

Naar het festival

De organisatie vraagt bezoekers van het Havenfestival lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar de Trawlerkade te komen. Wie toch de auto pakt, moet rekening houden met drukte in de omliggende straten. In het havengebied wordt een P-route uitgezet. Volg de borden en instructies van de verkeersregelaars, dan verloopt de doorstroming soepel. 

 

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing