Geslaagd bezoek Georgische delegatie aan gemeente Beverwijk

Door: Jan Pronk

Burgemeester Vacharadze en burgemeester Smit

BEVERWIJK – Op 27 februari heeft een Georgische delegatie van ambtenaren, journalisten en vertegenwoordigers van lokale organisaties een bezoek gebracht aan de gemeente Beverwijk. De delegatie was hier op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders. Het bezoek aan Beverwijk maakt onderdeel uit van een vijfdaagse kennistour door Nederland. Met als doel het opdoen van kennis over hoe op een eerlijke en transparante wijze verkiezingen georganiseerd kunnen worden.

Georgië heeft sinds december 2023 de status van kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie. Om in aanmerking te komen voor toetreding is bestuurlijke vernieuwing en hervorming noodzakelijk. Zo wordt het huidige Georgische districtenstelsel vervangen door het in Nederland gebruikte kiesstelsel. In aanloop naar de komende verkiezingen bereidt het land zich, mede met de kennistour door Nederland, hierop voor.

Kennisuitwisseling democratische verkiezingen

Om kennis op te kunnen doen over hoe verkiezingen eerlijk, transparant en voor iedereen toegankelijk te organiseren deed de delegatie op dinsdag 27 februari de gemeente Beverwijk aan. Aan de hand van een uitgebreide presentatie over de organisatie van de afgelopen landelijke verkiezingen is de delegatie meer te weten gekomen over de praktische uitvoering hiervan. Door ambtenaren en een vrijwilliger van een stemlokaal is een inkijkje gegeven in ons verkiezingsproces. Zo is er bijvoorbeeld uitgelegd dat het opleiden van stemlokaalleden, het publiceren van alle uitgebrachte stemmen per stemlokaal en het verruimen van openingstijden bijdraagt aan een eerlijk en toegankelijk verkiezingsproces.

Keuze voor Beverwijk

De burgemeester van de Georgische havenstad Poti, Beqa Vacharadze, was ook aanwezig bij het bezoek. De overeenkomsten van zijn stad met de gemeente Beverwijk, een vergelijkbaar aantal inwoners en de aanwezigheid van een haven nabij het centrum, maakte Beverwijk tot een passend programmaonderdeel. Burgemeester Vacharadze en burgemeester Smit hebben tijdens het bezoek lokale kunstwerken aan elkaar geschonken.

Bezoek Beverwijk onderdeel van uitgebreid programma in Nederland

Voor het bezoek aan Beverwijk heeft de delegatie het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Provincie Noord-Holland bezocht. Na het bezoek aan Beverwijk staan het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) en het voorlichtingscentrum voor democratie en rechtsstaat, ProDemos, nog op het programma. Donderdag 29 februari vertrekt de delegatie weer naar thuisland Georgië.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing