GroenLinks legt focus op werk, zorg en milieu

Door: Raimond Bos

Marijke Hopman, voorzitter van de programmacommissie bij GroenLinks, overhandigde zaterdag het eerste exemplaar van het verkiezingsprogramma aan lijsttrekker Haydar Erol.

BEVERWIJK - In het verkiezingsprogramma van GroenLinks zijn werk, zorg en milieu de kernwoorden. Afgelopen zondag vond in cultureel café Camille de nieuwjaarsreceptie van de partij plaats, daarbij werd ook het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Hoewel de partij landelijk gezien een zware periode heeft moeten doormaken, zien de plaatselijke bestuurders voldoende tekenen van een krachtig herstel.

Dat 'groen' voor de partij een belangrijke factor is, blijkt al uit de naam. ,,Eers milieu, dan pas kapitaal'', luidt het devies. Zondag werd toegelicht dat hiermee niet wordt bedoeld dat het bedrijfsleven van GroenLinks minder aandacht krijgt, maar dat het streven naar winst niet ten koste van het milieu mag gaan. De partij zou graag zien dat er een duurzaamheidswinkel wordt ingericht in een leegstaand pand. "Bij deze laagdrempelige voorziening kan iedereen informatie halen voor een energiezuiniger en milieuvriendelijker leven. Plaatselijke ondernemers en lokale energiecoöperaties kunnen zich hier ook promoten op het gebied van duurzaamheid", zo schrijft GroenLinks in het verkiezingsprogramma. Een ander speerpunt van de partij is de gedachte dat de overheid een steunpilaar moet zijn voor iedereen, hoewel dat steeds lastiger wordt: ,,De tijd dat de overheid alles voor je regelde is voorbij, maar we willen wel dat zorg gegarandeerd wordt. Het gaat niet om de cijfers maar om de mens'', zo stelt men. In het verkiezingsprogramma wordt onder meer het belang van vrijwilligerswerk, sociale wijkteams, het jongerencentrum Place2Be en voldoende speelvoorzieningen benadrukt. Ook pleit de partij voor het instellen van een gemeentelijke ombudsman of -vrouw, die kan bemiddelen bij conflicten tussen gemeente en inwoners.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing