Hijsoperatie pijlers Zoutdam IJmuiden succesvol afgerond

Door: Jan Pronk

Bron: Ko van Leeuwen

IJMOND - De grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen, is zondagochtend 31 maart succesvol afgerond. Daarmee zijn de beide pijlers gecontroleerd op hun definitieve plek gezet. Het hijsen van de eerste pijler startte zaterdagochtend 30 maart vroeg in de ochtend. In totaal heeft het hijsen van de twee pijlers die elk 27,5 meter hoog, 8 meter breed én bijna 3000 ton zwaar zijn, ongeveer 30 uur geduurd.

Dit weekend waren de omstandigheden om de hijswerkzaamheden uit te voeren gunstig. Zo mocht het niet te hard waaien, moest er voldoende zicht zijn en mocht het water in het Binnenspuikanaal niet te hard stromen. Oorspronkelijk zou het plaatsen van de pijlers op woensdag 3 en donderdag 4 april 2024 zijn. Maar de operatie werd door aannemer Van Hattum en Blankevoort in afstemming met Rijkswaterstaat vervroegd, omdat naar verwachting de windkracht op 4 april ongunstig zou zijn om veilig te hijsen. Voor het plaatsen van de pijlers werd het enorme kraanschip Gulliver ingezet. Dit is een kraanschip van de buitencategorie met een afmeting van 108 meter lang en 48 meter breed, die beschikt over twee kranen van 90 meter hoog. Deze kranen hebben samen een hijsvermogen van 4000 ton. Er zijn in totaal ruim honderd mensen verdeeld over twee ploegen dit weekend ingezet om de pijlers te plaatsen.

Selectief onttrekken zoutwater

De zoutdam is een constructie om zoutwater selectief af te voeren naar de Noordzee, waarmee Rijkswaterstaat verdere verzilting van het Noordzeekanaal door het gebruik van Zeesluis IJmuiden voorkomt. Via Zeesluis IJmuiden stroomt namelijk veel meer zoutwater het Noordzeekanaal in dan via de Noordersluis. Te veel zoutwater heeft negatieve effecten heeft op de natuur, land- en tuinbouw en ons drinkwater. De zoutdam is een soort brievenbus om het zoute water weer af te voeren. Omdat zoutwater zwaarder is dan zoetwater, zakt het zoute water naar de bodem. Door een opening onderin de zoutdam stroomt het zoute water via het Spui- en Gemaalcomplex terug naar zee. Het zoete water wordt door de zoutdam tegengehouden en blijft in het Noordzeekanaal.

Aanleg zoutdam

De bouw van Zoutdam IJmuiden is ruim een jaar geleden gestart. De verschillende onderdelen, zoals de pijlers en de wanden van de zoutdam worden op land voorgebouwd. Voor de pijlers is ongeveer 1000 m3 beton per pijler gebruikt. De pijlers zijn in acht stappen van 3,25 meter opgebouwd op een voet van 1,5 meter hoog. Bij het storten van het beton zijn er ook ankers geplaatst. De ankers waren, samen met de hijsframes bevestigd aan de ankers, nodig om de pijlers op te kunnen hijsen en te plaatsen op hun definitieve plek in het Binnenspuikanaal. De pijlers waren tijdens het hijsen nog hol en op deze manier niet te zwaar om op te tillen. Nu de pijlers op hun plek staan worden ze gevuld met zand. De volgende mijlpaal in het project is deze zomer, wanneer de wanden worden geplaatst. Dit najaar wordt dan als laatste onderdeel een stalen zakdeur in de constructie aangebracht. Deze deur is nodig om schepen te laten passeren voor het onderhoud aan het gemaal. Volgens planning wordt de zoutdam eind 2024 in gebruik genomen.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing