Intrekken mantelbuizen voor landkabels 'wind op zee' van TenneT langs A9 gereed

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Ook langs de A9 bij Beverwijk liggen de mantelbuizen voor TenneT nu op veilige diepte in de bodem. In deze lege kunststof buizen worden straks de elektriciteitskabels getrokken waarmee de netbeheerder de windparken op zee aansluit op het hoogspanningsnet. Voor het project Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) zijn de buizen ook op dit deel van het landtracé met behulp van ondergrondse gestuurde boringen op hun plek gelegd.

Een maand geleden gingen de boringen langs de snelweg voor de vier mantelbuizen vanaf de werkterreinen Rijnland (10) en Biesland (11) van start. Omdat aannemer NRG onder een bestaande gasleiding en enkele duikers door moest, werden zogeheten 'intersect boringen' uitgevoerd. Daarbij is vanaf beide terreinen naar elkaar toe geboord om de intredes wat steiler naar beneden te kunnen maken. Op een diepte van zo'n 30 meter worden de boorkoppen via GPS zeer nauwkeurig gestuurd.

Drie stappen
Een horizontale gestuurde intersect boring maak je volgens Dick Vergoes Houwens, projectleider namens TenneT, in drie stappen. "Eerst boor je naar een diepte van zo'n dertig meter waarna de boorkoppen elkaar in de bodem ontmoeten. Zo ontstaat één boorgang. Voor stap twee trek je een 'ruimer' door het boorgat om de boorgang te verruimen naar één meter doorsnee. Tijdens stap drie bevestig je een mantelbuisstreng aan de boorkop waarna deze door het boorgat wordt getrokken."

Naar het strand
Nu de klus er langs de A9 op zit, gaan de elektrische boormachines begin volgende week richting het strand. Voor de boringen onder de duinen door, komt één van de boormachines op het tijdelijke verhoogde werkterrein op het strand van Heemskerk te staan. Voor de andere machine is 'werkterrein 2' ingericht op de parkeerplaats van PWN langs de Meeuweweg in Wijk aan Zee.

Grote kroonstenen
"Deze intersect-methode passen we ook toe bij de boringen die onder de duinen door gaan", zo laat projectleider Vergoes Houwens weten. "Uiteindelijk worden de zeekabels achter de duinen in zogenoemde mofputten met grote kroonstenen aan de landkabels verbonden." Bij de aanleg van de landkabels gaat het om een tracé van ruim tien kilometer vanaf het transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk naar het schakelstation van TenneT langs de snelweg A9. 

Over de helft
Vanaf twaalf werkterreinen in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen voert NRG in totaal bijna 40 ondergrondse gestuurde boringen uit. Na de start van de eerste boringen in december 2020 is inmiddels meer dan de helft van het tracé klaar voor het intrekken van de elektriciteitskabels.

Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing