Nieuw beeld voor 'Een Zee van Staal'

Door: Jan Pronk

Foto: TenneT

WIJKAANZEE – Midden in het beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee komt een werkterrein voor de aansluiting van windenergie op land. De Stichting van het beeldenpark en TenneT zijn hierover al enige tijd in gesprek. De omgeving en het beeldenpark zullen namelijk best wat gaan merken van de realisatie van het project. TenneT zet maximaal in op het voorkomen van hinder, en vindt het belangrijk om daarnaast een aantal dingen extra te doen voor de omgeving. Het beeldenpark is daar een prachtige plek voor. Met een bijdrage van TenneT komt er een nieuw kunstwerk in het park. En dat staat er niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Dit artikel is de eerste in een reeks waarin we dit proces volgen. In dit interview vertelt Bert Maas, voorzitter van de Stichting, over het ontstaan van het park en de samenwerking met TenneT.

Aan de rand van Wijk aan Zee ligt een bijzonder park met beelden. Vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil laten verrassen door kunst van staal. Niet helemaal toevallig, met Tata Steel op steenworp afstand. Het park opende in 1999 en heeft inmiddels 14 kunstwerken. Daar komt er straks eentje bij, in samenwerking met TenneT.

Bert Maas is voorzitter van Stichting Beeldenpark 'Een Zee van Staal'. Dat doet hij met veel passie voor de kunst en het dorp.

Protest

Leuk om te weten is dat het beeldenpark ooit als een protest begon. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er waren ooit plannen voor een vliegveld voor de kust van Wijk aan Zee. De aanwezigheid van zware industrie in de vorm van Tata Steel was al een last voor de bewoners. De plannen voor het vliegveld waren voldoende om in actie te komen. Bert: "Via via kwamen bewoners in contact met kunstenaars uit dorpen waar ook iets soortgelijks speelde. Een drie maanden durende tentoonstelling waarin stalen kunstwerken een weerwoord boden op de plannen. De kunstenaars maakten gebruik van restmaterialen van Tata Steel en maakten de werken in de fabriek."

Permanent

En zo ontstond het beeldenpark. Na drie maanden wilde niemand er meer vanaf. In 2003 kwamen er twee kunstwerken bij, waarvan een van de bekende kunstenaar Herbert Nouwens. En in 2009 werd er een fietspad aangelegd. Hierdoor werd het nog makkelijker om het park te bezoeken. En een aanleiding voor weer een nieuw kunstwerk; 'De Poort', een iconisch werk van de inmiddels overleden Rudi van de Wint.

"Ik kom er vrijwel dagelijks wel even. Het is niet overvol, maar je ziet altijd wel mensen. In de zomer kun je op zondag een rondleiding krijgen, meestal gecombineerd met dans, muziek of een andere culturele voorstelling." Bert heeft in zijn carrière als schooldirecteur altijd al een bijzondere belangstelling gehad voor kunst. "Ik vind het belangrijk dat ieder kind in aanraking kan komen met kunst en cultuur. In het verleden heb ik met 17 schoolgroepen gewerkt aan een tijdelijke tentoonstelling. De kleurrijke kunstwerken stonden toen tijdelijk tussen de kolossen van het beeldenpark."

Windpark

Door de komst van windparken op zee kwam Bert via een informatieavond in contact met TenneT. De kabels van het toekomstige windpark Hollandse Kust West Beta worden straks onder het park door aangelegd met gestuurde boringen. In de beeldentuin komt een werkterrein waar de boringen boven de grond komen en de kabeldelen met een mof aan elkaar gemonteerd worden. Vervolgens worden de de kabelmoffen in de grond weggewerkt. Na de werkzaamheden blijven er in het beeldenpark alleen twee tegels over die de plek van de moffen markeren. Bert: "Gelukkig kan het park open blijven voor bezoekers. Er komt straks een afgesloten werkterrein waar de werkzaamheden uitgevoerd worden. We hebben een goed onderling contact en praten bijvoorbeeld over het plaatsen van doeken op de hekken met afbeeldingen van de beelden of de naam van het park erop. TenneT denkt goed met ons mee, wat het contact prettig maakt."

Nieuw beeld

Om de overlast die toch ontstaat te compenseren en iets terug te geven aan de omgeving waar alle bewoners en bezoekers van kunnen genieten, heeft TenneT aangeboden een kunstwerk te doneren aan het park. "In 2024 bestaan we 25 jaar, het zou toch fantastisch zijn als we dan een beeld aan het park kunnen toevoegen?", lacht Bert. Gelukkig is er nog genoeg tijd om na te denken over de uitwerking van het plan. "We kunnen bijvoorbeeld lokale kunstenaars via een prijsvraag vragen om met een voorstel te komen. Maar we kunnen ook kijken naar kunstenaars die al eens iets op dit vlak betekend hebben."

Nieuwe technieken

"Wat ik belangrijk vind is dat het werk een relatie heeft met het verduurzamingsproces dat in Nederland plaatsvindt en hard nodig is om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Het moet passen bij wat TenneT hier doet, het aan land brengen van groene stroom. En ik zou ook graag iets terugzien van nieuwe technieken die er zijn. Zo kun je bijvoorbeeld via 3D-printen van alles in staal maken. In Amsterdam staat de eerste 3D-geprinte brug al. Je kunt dan ook veel meer materialen voor je ontwerp gebruiken. Ja, dat zie ik wel zitten."

De Stichting leeft van jaarlijkse kleine bijdragen en kan zelf een nieuw beeld niet financieren. "Dit is een prachtige kans. Goed voor het beeldenpark en ook voor het dorp. Kunst en Wijk aan Zee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met het beeldenpark laten we echt zien waar een klein dorp groot in is."

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het beeldenpark kijk dan op eenzeevanstaal.nl. Wilt u meer informatie over de energieprojecten in Wijk aan Zee? Bezoek dan onze website www.netopzee.eu/hollandsekustwestbeta. U kunt zich daar inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vindt u het interessant om de projecten van TenneT in Wijk aan Zee te volgen en wilt u actuele informatie ontvangen over de werkzaamheden? Dan kunt u daarvoor gratis de TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing