Nieuwe dienstregeling openbaar vervoer Regio IJmond.

Door: Ab Jenema

IJMOND - Om te kunnen aansluiten op de gewijzigde vertrektijden van de Sprintertreinen van de NS rijden met ingang van zondag 12 december de meeste buslijnen van Connexxion in de Regio IJmond volgens een nieuwe dienstregeling.

De lijnen waarvan alleen de vertrektijden zijn gewijzigd, staan niet vermeld in het overzicht. Het is daarom altijd raadzaam voorafgaand aan de reis de vertrektijden te raadplegen. Dat kan via  https://www.connexxion.nl/hij of de Connexxion-app.

 

De belangrijkste wijzigingen per 12 december 2021.

Buslijn 71: Uitgeest Station – Assum – Heemskerk Centrum – Laan der Nederlanden –

Spoorsingel – Beverwijk Station (door op lijn 73)                                  

Deze lijn krijgt twee extra haltes in Heemskerk: Breedslaglaan en Goudvink. Verder blijft deze lijn de route rijden vanaf het station Uitgeest via Heemskerk naar Beverwijk. Lijn 71 rijdt voortaan ook op zondag.

Buslijn 72: Beverwijk Station – Bazaar – Broekpolder – Jan van Kuikweg – De Trompet

(spits ma-vr) – Meerstate – Heemskerk Centrum (door op lijn 74)                                                        

Rijdt voortaan vanaf het station Beverwijk via de Bazaar/Meubelboulevard naar de Broekpolder en krijgt een nieuwe halte aan de Parallelweg. De route via de Vennelaan vervalt evenals de daar gelegen bushaltes Overboslaan, Vennelaan en Laan der Nederlanden. In Heemskerk rijdt lijn 72 via Meerstate en De Baandert met een nieuwe halte ter hoogte van de Jean Monnetstraat (dit ter vervanging van enkele haltes van lijn 74 aan de Professor Ten Doesschatestraat). Ook aan de Mozartstraat ter hoogte van de Strauszstraat komt een extra halte. De frequentie is 1x per uur. 

In de spitsuren (doordeweeks) rijdt lijn 72 vanaf de Jan van Kuikweg op en neer naar het bedrijventerrein De Trompet. De koppeling van lijn 72 met lijn 74 in het centrum van Heemskerk blijft in stand, waardoor ook vanuit de westelijke wijken van Beverwijk en Heemskerk het bedrijventerrein De Trompet rechtstreeks bereikbaar is. In het weekend doet lijn 72 ook de Bazaar aan met haltes Bazaar en Oosterse Markt.

 

Buslijn 73 Lijn 73 Castricum Station – Heemskerk Centrum – Plesmanweg – Alkmaarseweg – Beverhof – Beverwijk Station (door naar Velserbroek / Haarlem Schalkwijk)                                         

Rijdt voortaan vanaf het Intercitystation Castricum via het centrum van Heemskerk naar Beverwijk. Hij vervangt hier lijn 79 die wordt opgeheven. Lijn 73 rijdt niet meer naar Uitgeest, hier rijdt lijn 71. 

Buslijn 74 IJmuiden – Velsertunnel – Beverwijk Station – Beverhof – Alkmaarseweg – De Houtwegen – Heemswijk – Heemskerk Centrum (door op lijn 72)                                                              

Neemt vanaf het centrum van Beverwijk een gedeelte van de route van lijn 79 over bij het industrieterrein De Houtwegen en Heemswijk. De lijn eindigt in het centrum van Heemskerk en is daar gekoppeld aan lijn 72. Lijn 74 rijdt 1x per uur.

Lijn 74 rijdt niet meer naar de wijk Breedweer. Zie daarvoor lijn 72. 

 

Buslijn 75 (Koppeling met lijn 74 uit IJmuiden) – Beverwijk Station – Beverhof –

Alkmaarseweg – Warande – Zeestraat – Wijk aan Zee)                                                                

Is een nieuwe lijn en gaat rijden van Beverwijk station en via het centrum naar Wijk aan Zee. Doordat deze lijn ook via de omgeving van de Warande en de Wijk aan Duinerweg gaat rijden zorgen wij er voor dat op de verbinding tussen Wijk aan Zee en Haarlem de busreis niet alleen op de heenreis, maar ook op de terugreis goed aansluit op de treinen bij het station Beverwijk. Lijn 78 blijft via de huidige route rijden tussen Wijk aan Zee en Beverwijk station, maar wordt door de komst van lijn 75 in frequentie verlaagd naar 1x per uur. 

 

Buslijn 76 (IJmuiden – Velsen-Zuid – Velsertunnel) – Beverwijk Station – Bazaar)

Blijft van het station Beverwijk naar De Bazaar in het weekend rijden, maar de frequentie wordt teruggebracht naar 1 x per uur. Samen met lijn 72 blijft De Bazaar dan de frequentie van 2 x per uur behouden.

Buslijn 79 Beverwijk – Heemskerk – Castricum

Lijn 79 vervalt helemaal, omdat de diverse gedeeltes van deze lijn worden overgenomen door andere lijnen (lijn 73, 74 en 75).

De Sprintertreinen van de NS vertrekken voortaan een kwartier later vanuit o.a. Beverwijk en Heemskerk naar Haarlem/Amsterdam en Uitgeest. Daarnaast verschuiven niet alleen de vertrektijden van de spitsintercity’s Alkmaar – Beverwijk – Haarlem, maar gaan deze treinen ook in de tegenspits rijden (dus ’s morgens rijden er ook Intercity’s richting Alkmaar en ’s avonds ook richting Haarlem).

Als u zowel gebruik maakt van de trein als de bus, dan kan het zijn dat u wellicht beter via een ander station kunt reizen dan u gewend was. Kijk dan op https://www.9292.nl of https://www.ns.nl


Informatie over alleen de bus https://www.connexxion.nl/hij

 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing