Nieuwe strandafrastering van Wijk aan Zee tot Den Helder

Door: Jan Pronk

Foto ( HHNK ) : Het draad wordt gespannen en vervolgens vastgezet.

WIJKAANZEE - Zoals elke jaar is op Goede Vrijdag de klus geklaard: de afrastering tussen strand en duin van Wijk aan Zee tot Den Helder is als nieuw. Medewerkers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) plaatsen meer dan 3500 palen over een lengte van ruim 10 kilometer. Ze worden vervolgens verbonden met een dubbele rij ijzerdraad. De afrastering markeert de grens tussen recreatiegebied en het kwetsbare duin.

Het is bij alle strandopgangen een drukte van belang in de weken voor Pasen. Men maakt zich op voor het strandseizoen. De paviljoens en strandhuisjes worden opgebouwd en HHNK herstelt de afrastering. In het najaar worden alle palen weggehaald en opgeslagen tot de lente zich aandient. Want de afrastering kan door winterstorm worden bedolven onder zand of juist in zee belanden. En dat zou zonde zijn. De kastanjehouten palen kunnen dankzij opslag jarenlang worden hergebruikt. 

Tien dagen, tien man

Het is elk jaar een uitdagende klus voor het team onderhoud want in de twee weken voor Pasen zijn dagelijks wel tien man nodig om de klus te klaren. Toch melden zich elk jaar voldoende collega's. Ook enkele collega's van kantoor zien hierin een uitgelezen kans om kennis te maken met het werk buiten. En zo wordt al samenwerkend op het strand de lente ingeluid. 

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing