Ondergrondse boringen voor kabels van TenneT van start langs de A9 in Beverwijk

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Na een tussentijdse inzet bij onze zuiderburen komt de elektrische boormachine van aannemer NRG terug naar Beverwijk voor de aanleg van de landkabels van TenneT. De boringen starten vanaf vrijdag langs de snelweg A9 en zijn bedoeld voor de elektriciteitskabels die straks deel uitmaken van de verbinding tussen de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee en het nationale hoogspanningsnet.

Met behulp van ondergrondse gestuurde boringen trekt aannemer NRG op het tracé voor de landkabels mantelbuizen in de bodem. Daarin komen straks de elektriciteitskabels van TenneT te liggen. Deze komende dagen worden de elektrische boormachines op de werkterreinen Rijnland (WKT10) en Biesland (WKT11) langs de A9 in stelling gebracht.

Naar elkaar toe boren
Omdat de mantelbuizen onder een bestaande gasleiding en enkele duikers langs de snelweg door moeten, wordt een zogeheten 'intersect boring' gemaakt. Daarbij boort NRG vanaf de beide terreinen naar elkaar toe, zodat de intredes wat steiler naar beneden gemaakt kunnen worden. In de boorkoppen zitten gps-zenders die in verbinding staan met gps-trackers op de grond. Zo kunnen de boorkoppen zeer nauwkeurig worden bestuurd.

Grote kroonstenen
"Deze methode passen we straks ook toe bij de boringen die vanaf het strand ter hoogte van strandpaviljoen Noorderbad (gemeente Heemskerk) onder de duinen door gaan", zo laat Dick Vergoes Houwens, projectmanager aanleg Landkabel namens TenneT, weten. "Vanaf de werkterreinen worden telkens vier boorgaten gemaakt. Bij de in- en uittredepunten waar de kabeldelen straks boven de grond bij elkaar komen, worden deze in zogenoemde mofputten met grote kroonstenen aan elkaar gelast."

Drie stappen
Een horizontale boring wordt doorgaans in drie stappen uitgevoerd. Vergoes Houwens: "Eerst boort NRG van de intredepunten op een diepte van zo'n dertig meter richting het punt in de bodem waar de beide boorkoppen elkaar ontmoeten. Zo ontstaat één boorgang. Met stap twee verruimen ze de eerste boring naar één meter doorsnee door een 'ruimer' door het boorgat te trekken. Tijdens stap drie wordt een lege mantelbuisstreng aan de boorkop bevestigd en door het boorgat getrokken."

Helft tracé gereed
Bij de aanleg van de landkabels gaat het in totaal om een tracé van ruim tien kilometer vanaf het transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk naar het schakelstation van TenneT langs de snelweg A9. Vanaf twaalf werkterreinen in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen voert NRG bijna 40 ondergrondse gestuurde boringen uit. Na de start van de eerste boringen in december 2020 is inmiddels de helft van het tracé klaar voor het intrekken van de elektriciteitskabels.

Blijf op de hoogte
Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing