Open Monumentendag 10 en 11 september 2016

Door: Ab Jenema

REGIO - Noord-Holland is rijk aan buitenplaatsen; monumentale panden met mooi aangelegde tuinen, moestuinen, boomgaarden en koetshuizen. Tussen 1600-1900 waren dit zomerverblijven van rijke stedelingen die de stinkende stad ontvluchtten voor een zomer in hun lusthof. Tijdens Open Monumentendag op 10 en 11 september staan de iconen en symbolen rondom buitenplaatsen centraal. Tijdens het weekend openen verschillende buitenplaatsen hun poorten voor het publiek. 

Programma

Er is voor jong en oud van alles te beleven op en rond buitenplaatsen. Een greep uit het programma! Buitenplaats Akerendam (Beverwijk) opent zowel huis als tuin voor belangstellenden. U kunt wandelen over Begraafplaats De Nieuwe Ooster/voormalige buitenplaats Roosenburgh (Amsterdam). Historische Kring Heemskerk verzorgt rondleidingen over Chateau Marquette (Heemskerk). Gidsen vertellen u meer over de tuinen van Kasteel Assumburg (Heemskerk). Kinderen kunnen op Landgoed Groenendaal (Heemstede) meedoen aan een tekenactiviteit bij het voormalige Fonteinhuys – terrein van scoutinggroep St. Paschalis Baylon. Onder begeleiding van een gids komt u meer te weten over het park rond Huis te Manpad (Heemstede). Laat u portretteren door de Schotse fotograaf Kenneth Stamp op Paviljoen Welgelegen (Haarlem). Hij maakte de prachtige fotoserie 'Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen'. Op Huis Leyduin (Vogelenzang) kunt u thematische wandelroutes lopen en ontmoet u historische figuren. In de kasteeltuin van Sypesteyn (Loosdrecht) is een collectie sculpturen van kunstenaarsduo Marianne van Dedem & Lolke van der Bij te zien. De inmiddels beroemde schilderijen van Marten en Oopjen van Rembrandt hingen vroeger op Schaep en Burgh ('s-Graveland). U kunt levensgrote reproducties bewonderen op de plek waar ze ooit hingen!
Kortom een uitgebreid programma – zie voor meer informatie, data en tijden www.buitenplaatseninbeeld.nl.  

Historie Buitenplaatsen

Rijke Amsterdamse stedelingen leefden tussen 1600 en 1900 een intrigerend leven. Zij ontvluchtten de drukke, stinkende stad en trokken zich tijdens de vijf maanden tellende zomerperiode terug op hun weelderige buitenplaatsen. In hun gecreëerde lusthoven ontspanden zij en genoten de rijke kooplieden van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. Nederland telde rond de 6.000 buitenplaatsen, waarvan er circa 550 van bewaard zijn gebleven.

Buitenplaatsen in Beeld

De activiteiten tijdens het Open Monumentendagweekend sluiten aan op het programma Buitenplaatsen in Beeld. De Noord-Hollandse buitenplaatsen staan hierbij als cultuurhistorische identiteit centraal. Met het programma maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van provincie Noord-Holland.  

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing