Opgegraven strandversperringen WO2 krijgen plek in 'Rondje Wijk aan Zee'

Door: Ab Jenema

WIJK AAN ZEE/HEEMSKERK, 25 maart 2021 - Het onderzoek naar de niet-gesprongen explosieven op het strand bij Wijk aan Zee/Heemskerk is afgerond. Oude munitie en explosieven uit de Tweede Wereldoorlog werden niet aangetroffen. Wel zijn er enkele strandversperringen gevonden die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. Daarmee is het strand alvast 'vrijgegeven' voor het aanleggen van de zeekabels voor de windparken op zee Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).

Op zoek naar niet-gesprongen munitie en explosieven leverde het onderzoek met detectieapparatuur op het strand ruim 100 targets op. Deze 'rode stippen op de kaart' zijn in de afgelopen maanden in opdracht van TenneT onderzocht door medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Next Geosolutions. Met behulp van graafmachines gingen zij op zoek naar de verdachte objecten op een diepte van zo'n drie meter onder het oppervlak.

Gewapend beton
"Naast wat bouwafval dat mogelijk is achtergebleven bij de bouw van de strandhuisjes kwamen we ook enkele palen van gewapend beton tegen", zo laat Marvin Asveld weten. Als adviseur op het gebied van explosieven was hij nauw betroken bij het onderzoek. "Al gauw werd duidelijk dat het hierbij om overblijfselen van de Duitse kustverdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog ging. Deze strandversperringen stonden vroeger in de vloedlijn om landingsvoertuigen tegen te houden."

Tetraëders
De betonnen palen wegen ruim 100 kilo per stuk en zes van die palen vormen samen een piramide met daar bovenop een cilindervormige kop. Deze constructies worden tetraëders genoemd. "Soms werd daar een springlading op bevestigd", zo laat Asveld weten. "Maar de koppen die wij vonden zijn zogenoemde rompensnijders. Deze hebben scherpe stalen uitsteeksels bedoeld om de rompen van landingsvaartuigen open te snijden." Dat de palen op een diepte van drie meter zijn gevonden geeft volgens Asveld aan dat daarmee op de juiste diepte is gezocht op zoek naar resten uit de oorlog.

In de vloedlijn
In de jaren veertig stonden deze versperringen nog in de vloedlijn. Asveld: "Omdat ze vast gespoeld waren in het zand zijn ze na de oorlog achtergebleven. In de jaren daarna is het strand een stuk breder geworden. Langs sommige delen van de kust staan deze versperringen nog in de vloedlijn en steken ze bij springtij de kop weer even boven water." Het onderzoek in de vloedlijn van Wijk aan Zee/Heemskerk zal op een later tijdstip nog worden uitgevoerd met behulp van een speciaal amfibievoertuig.

Stilstaan
Na de vondst was er direct contact met de mensen van Rondje Wijk aan Zee. Ook zijn delen naar de Stichting Atlantikwall Wapens & Munitie Museum in IJmuiden gegaan. Greet Cudovan laat namens Rondje Wijk aan Zee weten erg blij te zijn met de vondst. "Met het opgraven van de tetraëders is een tastbaar deel van het lokale oorlogsverleden weer aan het licht gekomen. De bedoeling is dat deze twee constructies een mooie plek in het dorp krijgen. Ook deze nieuwe blikvangers bieden straks gelegenheid om tijdens de rondleiding letterlijk even stil te staan bij de geschiedenis van ons kustdorp in oorlogstijd."

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing