Pater Putman: "Fijn dat er homo's zijn"

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - "Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn!", kopte  een poster voor het  raam van de pastorie van de parochie St. Eloy. Met de poster van het COC wil pater Putman als pastoor in de regio Beverwijk uitdragen dat niemand zou hoeven te verbergen wie hij of zij is. Van het COC heeft hij een prijs voor deze actie gekregen.

Gewaardeerd werd de vanzelfsprekendheid waarmee de boodschap werd uitgedragen en de wijze waarop de discussie rond het onderwerp werd aangegaan, juist vanuit de Katholieke kerk. De franciscaan en pastoor Roland Putman ofm vertelt dat er op de poster veel positieve en enkele bezorgde reacties zijn gekomen. De bezorgde reacties varieerden van "Stigmatiseer je homo's niet" tot "Moet je 'alles' maar goedkeuren?". Een houding van "alles moet kunnen" vindt pastoor Putman onacceptabel. Het is God geklaagd dat mensen in 2014 vervolgd worden alleen omdat ze 'anders' zijn.  Hij wijst erop dat de rooms-katholieke kerk het vervolgen van mensen op grond van hun geaardheid of sexuele voorkeur veroordeelt. "We bepalen niet zelf hoe we geboren worden", vervolgt hij, "We ontdekken dat we hetero of homo zijn, mannelijk of  vrouwelijk."

De katholieke kerk is wel bezorgd over de wijze waarop mensen met elkaar omgaan. "Liefde en zorg en niet lust en misbruik moet ons leven bepalen." In veel kerken, maar nog niet overal, is het vanzelfsprekend dat homo’s en lesbiënnes zich als volwaardige leden van de kerk voelen. Vanuit verschillende katholieke en protestantse kerken uit de IJmond en omstreken is daarom op zaterdag 25 januari 2014 een LGBT-ontbijt georganiseerd in Beverwijk. LGBT is de internationaal gebruikte afkorting Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender. Het ontbijt is van 10:00 tot 12:00 uur. Aanmelding kan nog tot 19 januari 2014 via [email protected].

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing