RKZ heeft nieuwe afdeling handchirurgie

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Het Rode Kruis Ziekenhuis is een afdeling rijker. De afdeling handchirurgie. Inclusief een eigen, gespecialiseerde operatiekamer. De handchirurgen, handtherapeuten en gipsmeesters van het RKZ werken ook nog nauwer samen dan voorheen.

Dit sluit mooi aan bij de recente campagne 'meer dan onhandig', van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie, om mensen ervan bewust te maken dat klein letsel aan handen en polsen grote gevolgen kan hebben. Mick Kreulen, handchirurg: "Handen zijn heel belangrijk: het allereerste fysieke contact met een ander is via de hand. En je voedt, troost en liefkoost met je handen." Handen en polsen opereren, spalken zetten, revalideren, het kan allemaal in het RKZ. Maar het kon en moest beter, vooral slimmer georganiseerd, vonden de handchirurgen en -therapeuten. Daarom werd besloten een eigen handen-operatiekamer in te richten, nauwer samen te werken, en een afdeling handchirurgie te realiseren.

Naast de spreekkamer van handchirurgen Mick Kreulen en Jan van Loon bevindt zich de spreekkamer van de handtherapeuten. “Drie keer per week vinden op de afdeling de handenspreekuren plaats. Wanneer een patiënt moet revalideren, verwijs ik deze via de tussendeur door naar de therapeuten in de kamer hiernaast. Ook kunnen in de spalkenkamer direct spalken aangemeten worden. En het mooie is dat hier direct geopereerd kan worden" legt Kreulen uit. "Patiënten hoeven niet meer het hele ziekenhuis door. Ook hoeven patiënten minder vaak terug te komen, omdat we sneller en efficiënter kunnen doorverwijzen."

Het RKZ heeft het enige handencentrum boven Amsterdam met gecertificeerde handchirurgen en gecertificeerde handtherapeuten. In augustus 2009 werd de afdeling bovendien officieel erkend als Europees ‘Hand Trauma Centre’. Hiervan zijn er maar vijf in Nederland. Mick Kreulen en Jan van Loon zijn onderdeel van het team plastisch chirurgen in het RKZ en werken nauw samen met traumachirurgen en revalidatieartsen. Kreulen legt uit wat de titel: ‘hand trauma centre’ betekent: “Het houdt in dat wanneer bijvoorbeeld je vinger eraf ligt, wij je direct, op welk moment van de dag ook, kunnen behandelen. Het ziekenhuis moet direct een team beschikbaar hebben.”

Niet alleen de chirurgen, ook vier van de handtherapeuten in het RKZ zijn gecertificeerd. Kreulen benadrukt dat dit in het voordeel van de patiënt is: "We zijn alleen tevreden met een optimaal resultaat en zullen dit ook toetsbaar meten. Patiënten mogen in het RKZ dus zeer hoge kwaliteit verwachten."

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing