Rode Kruis klaar voor nieuwe vaccinatiecampagne

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Momenteel zijn dagelijks rond de 40 Rode Kruisers aan het werk op een van deze locaties. En dat worden er vanaf juni nog veel meer. Op het hoogtepunt van de komende vaccinatiecampagne verwachten we dat dit aantal kan stijgen naar 60 Rode Kruis medewerkers die helpen bij het vaccineren. Machiel Pouw, Coördinator COVID Hulpverlening: “Het Rode kruis staat klaar voor mensen in tijden van nood. Dat betekent dat we al vroeg zijn begonnen met het opleiden van mensen en het Rode Kruis nu in staat is een belangrijke bijdrage te leveren aan deze vaccinatie campagne. Alle seinen staan op groen in Kennemerland. Fijn dat het Rode Kruis kan bijdragen om nieuwe infecties tegen te gaan en we op die manier ons steentje bijdragen dat de maatschappij weer stap voor stap meer open kan.”

10.000 uur vrijwilligerswerk

Behalve de ondersteuning bij het tegengaan van het virus is het Rode Kruis ook druk met de meer verborgen effecten van de crisis. “Afgelopen week werden 575 voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die dat goed kunnen gebruiken, en aan boord van de MS Aurora – waar we al sinds december helpen in de opvang – ondersteunen we deze week bij het vaccineren van 50 dak- en thuislozen. Daarnaast heeft het Rode Kruis ongeveer 400 ritten begeleid vervoer gereden om de ambulancedienst in Kennemerland te ontlasten. Al met al zijn gedurende het afgelopen jaar voor meer dan 10.000 uren vrijwilligers ingezet.”


Praatje

Henk Horsman en Sandra Okker staan al maanden regelmatig in een van de vaccinatiestraten als EHBO-er. Zij houden er toezicht op de mensen die net gevaccineerd zijn. In de wachtruimte knoopt Henk vaak even een praatje aan. “De meeste mensen die hier komen zijn heel blij dat ze eindelijk hun vaccinatie krijgen. Ik hoor vaak dat de prik hen hun vrijheid weer teruggeeft. Er is altijd een optimistische sfeer in de vaccinatiestraat. Een heel enkele keer wordt iemand onwel, maar dat is meestal omdat men bang is voor naalden en prikken.”

(fotobijschrift: Henk Horsman en Sandra Okker staan klaar om mensen die net gevaccineerd zijn op te vangen.)

Help je mee?

De werving van nieuwe mensen om te helpen bij de vaccinatiestraten is in volle gang. Volgens Pouw kunnen er nog veel meer mensen bij. “We zoeken nog tientallen mensen om ons te helpen deze piek in vaccinaties te faciliteren. Dus heb je tijd en wil je komen helpen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en meld je aan. Heb je geen EHBO diploma? Geen zorgen, dan kun je die bij ons halen voordat je aan het werk gaat.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing