Staalfabriek in IJmuiden neemt continugietmachine in gebruik

Door: Ab Jenema

Grootste investering Tata Steel Nederland in deze eeuw

IJMOND - Bij Tata Steel in IJmuiden wordt op donderdag 21 oktober de nieuwe continu-gietmachine in de Staalfabriek officieel in gebruik genomen. De openingshandeling wordt verricht door Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het is de grootste en belangrijkste investering in het productieproces van Tata Steel in IJmuiden tot nog toe in deze eeuw, ter waarde van 220 miljoen euro.

Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren, waaronder zogenaamde ’advanced high strength steels’ en ’ultra high strength steels’, die supersterk, maar tegelijkertijd ook goed vervormbaar zijn. Daarmee kunnen klanten producten maken die bijdragen aan het verder verduurzamen van de maatschappij. Zo kunnen autofabrikanten met deze staalsoorten lichtere en dus zuinigere auto’s ontwerpen, die tegelijkertijd nóg veiliger zijn dan de huidige modellen. In een continugietmachine wordt vloeibaar staal uitgegoten tot plakken staal, die vervolgens in de Warmbandwalserij tot rollen staal worden uitgewalst. De bouw van de nieuwe continugietmachine is gestart in 2016.

Staal van de toekomst
“Ik ben geweldig trots op het feit dat we hier in IJmuiden nu de meest geavanceerde continugietmachine ter wereld in bedrijf nemen, waarmee we de allerbeste kwaliteiten staal kunnen produceren voor onze klanten”, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Met deze installatie gaan we het staal van de toekomst maken, nóg sterker en nóg duurzamer. Zo kunnen we ons onderscheiden van de concurrentie en versterken we onze positie in de top van de staalwereld. Mijn dank gaat uit naar iedereen die heeft meegeholpen om in een draaiende Staalfabriek deze enorme installatie te bouwen. Dit was echt een titanenklus.”

Strategisch investeringsprogramma
De nieuwe continugietmachine vormt het hart van het strategisch investeringsprogramma van Tata Steel in IJmuiden, met projecten over de hele productieketen, van de Staalfabriek tot de Warmbandwalserij, de Koudbandwalserijen, de Dompelverzinklijnen en de fabriek voor verpakkingsstaal. Deze projecten zorgen ervoor dat Tata Steel klaar is voor de toekomst door staal te maken dat voldoet aan de toekomstige eisen van klanten. Staal met een hoge toegevoegde waarde. Daarmee kunnen de wereldwijde klanten van Tata Steel Nederland het verschil maken in hun markten, ook op het gebied van duurzaamheid.

Wereldprimeur: temperatuur meten met glasvezel
Continugietmachine 23 is een hypermoderne installatie, met een geavanceerde gietvorm, een koelsysteem dat scheurtjes in de plak voorkomt, temperatuurbeheersing, een optimale stroming dankzij een hightech systeem met 2.500 temperatuurmeetpunten en een gecontroleerde stolling van de plakken. Het meten van de temperatuur in de continugietmachine gebeurt met behulp van glasvezeltechniek. Dat is een wereldprimeur. Tevens wordt de conditie van alle onderdelen van de installatie met een systeem van sensoren continu in kaart gebracht, zodat er precies op het juiste moment onderhoud kan worden gepleegd. Geavanceerd onderhoud op maat, waardoor er minder ongeplande stilstanden plaatsvinden en de Staalfabriek efficiënter kan produceren. Tot voorkort had de Staalfabriek in IJmuiden twee continugietmachines. Met de komst van de derde continugietmachine kan Tata Steel nu voortdurend op twee continugietmachines plakken produceren terwijl de andere in onderhoud staat.

Bouwproject van ongekend formaat
De derde continugietmachine is zo’n 35 meter lang. Tussen de plek waar het vloeibaar staal in de installatie wordt gegoten en de plek waar de plak op maat wordt gesneden (een verdieping lager in de fabriek) zit een hoogteverschil van zo’n 12,5 meter. De plakken staal die een continugietmachine produceert zijn 8 tot 12 meter lang en 22,5 cm dik. Om de nieuwe continugietmachine te bouwen is in de Staalfabriek een bouwput gegraven met een breedte van 40 meter, een lengte van 195 meter en een diepte van 14 meter. Voor de fundering is 12.000 m3 beton gestort en zo’n 2 miljoen kilo staal gebruikt. Op de drukste momenten waren er 200 bouwers tegelijkertijd aan het werk. Voor de bouw is een complete werkplaats verhuisd, zijn bedrijfshallen verlengd en gebouwd en is in een draaiende Staalfabriek een dragende kolom verplaatst om ruimte te maken voor de nieuwe installatie. Voor dat laatste huzarenstukje heeft Tata Steel in 2018 de Nationale Staalprijs ontvangen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing