SUZUKI WINTER STRIJKERSCONCERT IN GEMEENTEHUIS

Door: Ab Jenema

IJMOND - Zaterdag 3 december is het Suzuki Winterstrijkersconcert van 14.00 tot 16.30 uur in de hal van Gemeentehuis Heemskerk. Het concert is gratis te bezoeken. Inloop is mogelijk vanaf 13.30 tot 14.00 uur en in de pauze van 15.00 tot 15.30 uur.
Het gaat hier niet om auto’s of motoren, maar om zeker 60 leerlingen van Cultuurcentrum Heemskerk die viool- en celloles hebben volgens de Suzuki methode.  Veel Japanners heten Suzuki en Shinichi Suzuki (1898 – 1998) was er daar een van.
 

Een boeiende persoonlijkheid, onder andere bevriend met Albert Einstein. Hij ontwikkelde de meest succesvolle vioolmethode ooit en vele honderdduizenden kinderen en volwassenen  hebben en hadden wereldwijd (vooral in de VS) op deze manier les. Zo ook de leerlingen van Cultuurcentrum Heemskerk.  Dit heeft als gevolg dat Suzuki leerlingen in plaats van met noten lezen veel meer met hun oren bezig zijn en daardoor over het algemeen zuiverder en mooier spelen dan leerlingen van ‘gewone’ methodes. Het idee dat beginnende violisten afschuwelijk klinken mag dus op de schop!

Tijdens het concert van aanstaande zaterdag worden stukken uit de Suzukimethode gespeeld, waaronder menuetten van Bach, een deel uit een Vivaldi vioolconcert, de wals van Brahms, Humoresque van Dvorak, volksliedjes en het spannende Zoosters Breakout uit de film Madagaskar. Ook zal er een woest Russisch lied worden gespeeld. Kana Yamaguchi, afkomstig uit Japan, ondersteunt het concert op de piano.

Bij geen enkele muziekschool werken zoveel Suzukidocenten (drie viool, één cello en één dwarsfluit) als bij Cultuurcentrum Heemskerk. Circa 15 jaar geleden bracht Daniel Strang (Amerikaan) de Suzukimethode naar Heemskerk, 5 jaar later kwam Coutier Rademaker (Nederlander en viooldocent) erbij. Twee jaar geleden cellodocent Brendan Conroy (Australiër) en sinds september is Cynthia Freivogel (Amerikaanse) erbij gekomen om vioollessen te geven. Cynthia is dit jaar nog wat onregelmatig aanwezig vanwege een internationale carrière als barokvioliste, die haar alleen al de laatste vier maanden meerdere malen in de VS bracht, Brazilië, Zweden, Oostenrijk. Al deze vier docenten zullen acte de préséance geven bij dit concert.

Wethouder Aad Schoorl zal voor aanvang van het concert enkele woorden spreken. Kijk voor meer informatie op www.cultuurcentrumheemskerk.nl of bekijk onze facebookpagina.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing