Terugkijken op de Hoogovensstaking van 1973: een doorbraak in de arbeidsverhoudingen vijftig jaar geleden – Toen en nu!

Door: Ab Jenema

IJMOND -Op vrijdag 17 maart wordt in het Huis van Geschiedenis / Museum Kennemerland teruggekeken op de historische staking van 1973 bij Hoogovens – het huidige Tata Steel. Betrokkenen van destijds spreken met de kennis van nu over de betekenis van het arbeidsconflict. Er is ruim gelegenheid herinneringen op de halen.

De staking van 1973 was een fundamentele doorbraak in de arbeidsverhoudingen in ons land. Hoogovens fungeerde als een speerpunt in nationaal actieplan van de gezamenlijke vakbonden NVV, NKV en CNV. Een moeizaam tot stand gekomen Centraal Akkoord van bonden en werkgevers uit 1972 moest worden uitgewerkt.  Loonsverhoging door “Centen in plaats van procenten” en een compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud waren de eisen van de bonden. Als de directie van Hoogovens niet bereid blijkt over dit pakket te onderhandelen, volgt half februari een staking, die de productie stil legt.    

Aan de staking gaan drukbezochte, gezamenlijke vergaderingen van de bonden vooraf. Er is een brede actiebereidheid, maar het geeft ook spanning op de werkvloer en in de huiselijke kring. De directie oefent druk uit op medewerkers en spant een kort geding aan om de staking te breken. Een massale demonstratie bij de rechtbank in Haarlem volgt. De rechter verbiedt de staking, een uitspraak die opnieuw grote spanning oproept. Lang slepende bemiddelingen en onderhandelingen volgen. Het is een roerige periode, die nog lang zijn sporen nalaat.

Een panel van stakers en functionarissen van Hoogovens komen aan bod: De stakers Piet Wijker en Jan Berghuis schetsen een beeld van de gebeurtenissen in 1973. En Piet Joustra en Kees Blokland, die later directeur werden bij de hoogovens, geven hun kijk op die periode. En Cinta Groos, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel, spreekt over de betekenis voor het heden. Troubadours/zangers Jos en Lex Molenaar geven een muzikale kijk op de Hoogoventijd.   

De bijeenkomst van 17 maart begint om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur in het Huis van Geschiedenis: Westerhoutplein/Noorderwijkweg 2a, Beverwijk. Toegang vrij maar reserveren via https://hgmk.nl/actueel/hoogovensstakking/  wordt aanbevolen.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing