Tientallen gitaren op 3 podia tijdens gitaarfestival

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op zondagmiddag 7 november a.s. vindt het zevende Gitaarfestival IJmond plaats in het Kennemer theater en in de Grote Kerk in Beverwijk. Iedereen, die gitaar kan spelen, wordt een podium geboden om zijn of haar familie, vrienden en kennissen, maar ook iedereen dit van gitaarmuziek houdt, een gezellige middag te geven. De entree is gratis.

Door de Corona is natuurlijk voorzichtigheid geboden. Er is controle op de QR code en met de geldende voorzorgsmaatregelen moet rekening worden gehouden. Op de drie podia, de foyer en de kleine zaal in het Kennemer theater én het podium in de Grote Kerk, zullen tussen 14.00 en 17.00 uur constant gitaristen hun beste kant laten zien. Alle soorten gitaarmuziek komen aan bod, van klassiek, flamenco, jazz en populair, maar ook verschillende singer-songwriters met gitaar hebben zich al aangemeld.

Er doen gitaristen mee van de muziekscholen in de IJmond, maar ook bekende gitaristen die de afgelopen edities hebben meegedaan.

Hoewel de inschrijftermijn is verlopen, kunnen gitaristen zich altijd nog aanmelden om een plekje te krijgen op een van de drie podia.

In de IJmond zijn de afgelopen 60 jaar duizenden gitaren verkocht door de verschillende muziekwinkels. Hoewel de gitaar in haar huidige vorm (met 6 snaren) ongeveer 300 jaar bestaat, gaat de geschiedenis van de gitaar enkele duizenden jaren terug. Het woord gitaar stamt af van het Perzische “tar” dat snaar betekent. De oude Grieken hadden de “kithara” en de Romeinen de “citar”. In het oude Mesopotamië was de luit populair die door de Moren naar Europa is gebracht waaruit in Spanje uiteindelijk de “guitarra espanola” is voortgekomen. De hedendaagse gitaartechnieken zijn volledig gebaseerd op het werk van oude gitaristen uit die tijd, zoals Francisco Tarrega en Emilio Pujol. In het begin van de 20ste eeuw hebben de klassiek geschoolde gitaristen Andres Segovia (Spanje) en Julian Breams (Engeland) voor de grote doorbraak gezorgd.

Na de oorlog kwam de populaire muziek op waar de elektrische gitaar een hoofdrol in ging vervullen. In de jaren ’50 ontstonden de moderne “solidbody” elektrische gitaren van Gibson (Les Paul met dubbelspoels humburcker elementen) en van Fender (de Stratocaster met enkelspoel of singlecoil elementen). Hierdoor kan onderscheid gemaakt worden tussen de akoestische (klassieke) en de moderne elektrische gitaren. Op het Gitaarfestival IJmond zullen al deze soorten gitaren ten gehore worden gebracht.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing