Tijdelijke zorg voor ouderen sneller geregeld

Door: Ab Jenema

IJMOND - Zorg voor ouderen die, bijvoorbeeld na een operatie, tijdelijk niet thuis kunnen wonen, is vanaf nu in de regio Midden-Kennemerland nog beter geregeld. Op 1 november is het digitale portaal live gegaan waarmee verwijzers (zoals huisartsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis) tijdelijke zorg voor deze patiënten kunnen regelen. De verwijzer kan op het portaal de actuele beschikbaarheid van plekken in de ouderenzorg direct inzien en meteen boeken.

De transferverpleegkundigen in het RKZ maken veel gebruik van het portaal. Hun ervaringen zijn tijdens de pilotfase meegenomen om het portaal nog verder te verbeteren. Ook de huisartsen in Midden-Kennemerland waren nauw betrokken bij de ontwikkeling. Er zijn daarnaast webinars georganiseerd voor alle huisartsen in de regio om ze bekend te maken met de werking en de achtergrond van het portaal.

Tijd en rompslomp besparen
Voorheen was het regelen van een tijdelijke verblijfplaats voor ouderen een intensief traject. Voor het vinden van een plek moesten verwijzers zelf zorgaanbieders in de regio bellen om de beschikbaarheid te controleren. Daarna moesten telefonisch diverse vragen beantwoord worden en documenten opgestuurd. En dan nog was het onzeker of er op korte termijn plek was voor de patiënt.

Het nieuwe portaal stelt verwijzers in staat om na een aantal online vragen in één oogopslag te zien waar plaats is. Ze kunnen direct een plek in de regio boeken. De patiënt kan meestal nog diezelfde dag opgenomen worden. “Wat voor hotelkamers al veel langer kan, is nu ook mogelijk voor ouderen die tijdelijke zorg nodig hebben. Dit gaat ons veel tijd en rompslomp besparen,” aldus Gera Strijker, huisarts in Midden-Kennemerland. “Door het efficiëntere aanvraagproces, kan de schaarse capaciteit ook beter benut worden”.

Zorgverzekeraars en andere zorginstellingen uit de regio zijn enthousiast over het initiatief. De ambitie is om de kennis over het portaal ook te delen buiten de regio.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing