Welkom op Akerendam!

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Tijdens het weekend van de landelijke Open Monumentendag staat op zaterdag 

10 september 2022 de poort van Buitenplaats Akerendam in Beverwijk weer open voor bezoekers. U kunt op deze dag zowel het huis als de tuin bezichtigen. 

Tegelijkertijd vindt op deze dag in het seniorencomplex Nieuw Akerendam de jaarlijkse fair plaats. Dit evenement is bereikbaar via de hoofdingang van het complex aan de Meester van Lingenlaan, alsmede via het terras aan de achterzijde vanuit het park van Akerendam. U bent van harte uitgenodigd om beide evenementen te bezoeken.

Akerendam
De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door  mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Veel van de inboedel stamt nog uit de tijd van de laatste bewoners. De tuinzaal met het rococo plafond en de geschilderde behangsels is in 2017 geheel gerestaureerd en eveneens te bezichtigen voor publiek.

De Buitenplaats
Hoewel Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar, zijn familie en het personeel leefden tijdens de zomermaanden goeddeels van de oogst uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten worden gekweekt. 

In de tuin treft u tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw aan met de in 2020 gerestaureerde vijver. 

Openingstijden

Huis en tuin zijn geopend van 10:00-17:00 uur en de toegang is gratis.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing